Aktie Stockholms Tingsrätt dömer Fingerprints ordförande och storägare Johan Carlström till fängelse i ett år och sex månader för grovt insiderbrott. Det skriver DI.se.

Domen rör insiderhandel i Fingerprint Cards under fyra tillfällen åren 2013 till 2014. Insiderhandeln har enligt tingsrätten skett en relativt kort tid innan bolaget i pressmeddelanden har lämnat information om nya order och vid ett tillfälle även handlat om ett annat bolags lansering av en ny mobiltelefon innehållande Fingerprint Cards teknik.

”Med hänsyn främst till att värdepappershandeln har avsett betydande belopp och genomförts av en person i ledande ställning har tingsrätten bedömt att det är fråga om grovt insiderbrott vid samtliga tillfällen”, skriver Stockholms tingsrätt i sin dom enligt DI.

Åklagaren lyckades däremot inte styrka att det varit fråga om insiderhandel vid tre andra tillfällen som anförts. Tingsrätten frikänner därför Johan Carlström i just dessa tre påstådda fall av insiderhandel.

Lämnar styrelsen efter domen

Fingerprint Cards ordförande Johan Carlström lämnar styrelsen efter onsdagens dom i Stockholms tingsrätt. Han ersätts med omedelbar verkan av Dimitrij Titov som ordförande.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Dimitrij Titov sitter sedan 2017 i Fingerprints styrelse.

Fingerprint Cards planerar att kalla till en extra bolagsstämma.