Rapport Fingerprint Cards, som tillverkar teknologi för fingertrycksavkänning, redovisar  ett rörelseresultat om -16,7 miljoner kr (6,2) för det andra kvartalet 2020. Bruttomarginalen sjönk till 21 procent under andra kvartalet, en procentenhet lägre än i motsvarande period 2019.

Detta berodde framför allt på grund av högre inköpspriser, och resultatnivån är inte tillfredsställande, skriver vd Christian Fredrikson i delårsrapporten.

Ebitda-resultatet uppgick till 6,7 miljoner kr (44,0) och rörelseresultatet uppgick till -16,7 miljoner (6,2) under kvartalet.

”Samtidigt är det glädjande att kassaflödet från den löpande verksamheten var starkt i kvartalet. Vi har kontinuerligt förbättrat vår lagerhantering och generellt sett förbättrat rörelsekapitalet”, skriver han.

Fingerprint Cards omsättning under det andra kvartalet påverkades, som förväntat och tidigare kommunicerat, negativt av fortsatt otillräcklig tillgång till produktionskapacitet hos de stora halvledartillverkarna.

Sjunkande nettoomsättning

”Det geopolitiska läget har ökat den inhemska efterfrågan på kiselchip från kinesiska mobiltelefontillverkare, vilket gör att det råder underskott på produktionskapacitet. Samtidigt var efterfrågan på våra sensorer fortsatt god, trots sjunkande leveranser av smartphones i Kina under maj och juni”, kommenterar Christian Fredrikson i delårsrapporten.

Nettoomsättningen sjönk till 282 miljoner kr (382), medan kassaflödet från den löpande verksamheten blev 81,3 miljoner kr under kvartalet (180).

Dämpad efterfrågan

Fingerprint Cards räknar med att coronavirusutbrottet kommer att dämpa efterfrågan på smartphones under återstoden av året.

”Konsumenter väntar allt längre med att byta ut sina enheter, och ersättningscykeln för mobiltelefoner väntas därför bli rekordlång i år. Detta gör att den globala smartphonemarknaden kan komma att minska med 10-20 procent under 2020”, skriver vd Christian Fredrikson i delårsrapporten.

Pandemin har samtidigt gjort att kontaktlösa betalningar fått ett tydligt uppsving, då konsumenter i största möjliga mån vill undvika att röra vid ytor i offentliga miljöer.

Kontaktlöst ökar under pandemin

”Detta kan leda till att utrullningen av biometriska betalkort snabbas på, då den ökade säkerheten som fingeravtrycksautentisering innebär gör att man kan ta bort de beloppsgränser som idag gäller vid kontaktlösa kortbetalningar”, skriver Fingerprint.

Redan innan pandemin bröt ut såg Fingerprint en ökad aktivitet i marknaden för kontaktlösa betalningar. Bolaget hänvisar bland annat till att franska banken BNP Paribas i somras meddelade om sina planer på att lansera ett biometriskt betalkort under hösten 2020, med teknologi från Fingerprints.

”Flera andra banker förbereder kommersiella lanseringar. Detta innebär att biometrin nu på allvar är på väg att göra sitt intåg i ytterligare en global massmarknad, och Fingerprints kompletta hård- och mjukvarulösning för biometrisk autentisering inom betalningsområdet gör att vi har ett mycket starkt utgångsläge”, skriver vd.

”Potential i distansarbetet”

Fingerprints teknik används i samtliga 21 hittills offentliggjorda marknadstester av kontaktlösa biometriska betalkort, samt i världens första kommersiella lansering, heter det.

Vidare ser Christian Fredrikson potential i ökningen av distansarbete, vilket ökar vikten av it-säkerhet.

”Tillväxtmöjligheterna är goda inom hela Access-området, och vi fortsatte under kvartalet att utöka vår produktportfölj inom biometrisk åtkomstkontroll”, skriver han.

 

 

Foto: Shutterstock
Placera
Förvaltarens tre globala aktiefavoriter
Räntan
DNB Markets: Riksbanken i otakt med omvärlden
Aktie
SBB börsens näst mest blankade aktie
Börsen
Uppåt på börsen
Räntan
Riksbanken rör inte räntanRäntebanan kvar på noll
Sektor
Lanneboförvaltare: Satsa på laddstationer i stället för elbilar
Räntor
Nordea sänker gräns för negativ ränta till danska kunder
Foto: Hanna Franzén/TT
Räntan
Ingves: Fortsatt behov av stimulanser"Behövs mycket stöd under lång tid"
Sektor
Vätgas: Tydlig sektorrekyl
22/9
Trading Direkt om räntebeskedet
Fond
Påverkansfond investerar i Bergman & Beving Vill stoppa barnarbete i underleverantörsleden
Analyser
Här är tisdagens köprekar
Fondeer
Fastighetsfonder gör comeback
Foto: Shutterstock
Bank
Fortsatt stora ras för banker
Börsen
Chefsstrategen: Börsen kommer fortsätta uppåt"Rekylen blir inte långvarig"
Bank
SEB en av de banker som nämns i läcka
Krönika
Hernhag: Räntemarknaden den största bubblan på decennier
Foto: Shutterstock
Placera
Förvaltaren: Reformer bäddar för intressanta placeringsmöjligheter"Brasiliansk ekonomin överraskar positivt efter pandemin"
Budgeten
Andersson: "Ny arbetslinje" ska ta Sverige ur krisen"Budgeten ger 75 000 nya jobb"
Budgeten
"Historisk skuldsättning utan att lösa problemen"M riktar kritik mot budgeten
Budgeten
Analytiker: Inte så expansiv budget som man kan tro"Mycket bara tillfälliga åtgärder"
Analyser
Dubbelsänkning för Bravida
Höstbudgeten
Budgeten: Reformer för över 100 miljarder nästa år
Foto: Anders Wiklund/TT
Budgeten
Budgeten: Mycket positivt för plånboken
Notering
Nykomlingen rusar på First NorthImplantica steg som mest 70 procent över teckningskursen