Johan Carlström, styrelseordförande i Fingerprint Cards.

Aktie Kammaråklagare Jonas Myrdal anser att påföljden för Fingerprint Cards styrelseordförande och största ägare Johan Carlström måste bli fängelse om han döms för de grova insiderbrott han misstänks för. Straffvärdet är fyra år enligt åklagaren, rapporterar Dagens Juridik.

Dom väntas den 22 juni, uppgav rättens ordförande Helene Bergström när huvudförhandlingen avslutades på torsdagen. Johan Carlström åtalades i september 2015 och huvudförhandlingen har varit inplanerad vid flera tillfällen sedan 2018, men ställts in och flyttats fram flera gånger.

Åtalet gäller händelser 2013 och 2014 där Johan Carlström enligt åklagaren handlat med aktier och hävstångsprodukter i Fingerprint trots att han haft tillgång till insiderinformation. Han misstänks för sex fall av grova insiderbrott och förutom fängelse yrkar åklagaren på att Fingerprint-ordföranden får näringsförbud i fem år, samt att 4,4 miljoner kr förverkas som utbyte av brott om straff för marknadsmissbruk vid handel med finansiella instrument.

Enligt Johan Carlströms advokater är det dock inte möjligt att komma fram till en fällande dom i någon av åtalspunkterna. De hävdar att den omdiskuterade informationen antingen inte når upp till nivån insiderinformation, eller att den i de fall den skulle kunna göra det redan var spridd och allmänt känd. Enligt försvaret har Johan Carlström även gjort en förlust på 2 miljoner kr på den aktuella handeln.

Om rätten ändå skulle fälla Johan Carlström begär försvaret att han kompenseras för den långa tid som gått sedan åtalet.

”Det har gått nästan två preskriptionstider och det är inte hans fel, alldeles oavsett att man kan tro det när man läser vad som står i tidningarna”, sade Johan Carlströms ombud Jonas Eriksson i rätten enligt Realtid.