Det sade finansminister Magdalena Andersson vid ett presseminarium om principerna för en budgetproposition från övergångsregeringen på onsdagen.
Senast den 15 november måste en budgetproposition läggas fram inför riksdagen och om övergångsregeringen då sitter kvar är det den som gör det.
Avskalad budget
Magdalena Andersson konstaterade att detta aldrig tidigare har hänt i Sverige.
”Som övergångsregering kommer vi naturligtvis att ta ansvar för den komplicerade situation som Sverige befinner sig i. Budgeten kommer inte att vara rödgrön, utan vara avskalad… Vi har försökt att göra det möjligt för en ny regering att sätta sin prägel på den ekonomiska politiken”, sade hon.
Hon sade att övergångsregeringen vill bidra med god praxis så att en ny regering kan föreslå sin politik när den tillsätts, genom en ändringsbudget. Det kan göras när budgetåret börjat. Reformer för kommande år som den rödgröna regeringen aviserat kommer alltså inte att vara med i övergångsbudgeten.
Sänkt pensionärsskatt
Finansministern noterade dock att Moderaterna sagt att de tycker det är rimligt att sänkt skatt för pensionärer ska finnas med i budgeten och att socialdemokrater i riksdagen också har fört fram att detta bör genomföras vid årsskiftet.
Huruvida det finns fler områden som kan beröras svarade finansministern att ”det kommer vi att gå igenom noga, exakt hur det faller ut det kommer jag att berätta den 15 november”.
”Det ska handla om politiskt okontroversiella förslag som inte kan hämtas upp i en ändringsbudget”, förtydligade hon.
Inget besked om försvarsanslaget
Enligt ÖB är det kritiskt läge för försvaret när det gäller pengar, men Magdalena Andersson kunde inte stilla oron utan sade bara att ”så fort det finns en ny regering på plats så kommer försvaret och andra myndigheter få svar”.
På en fråga om vad Socialdemokraterna kommer att göra om Moderaterna lägger fram en egen budget svarade finansministern:
”Hur Socialdemokraterna ska agera i riksdagen är inte jag rätt person att svara på, fokus nu ligger på att få en ny regering på plats.”
Uppräkning av löner och hyror
I övergångsbudgeten utgår man från budgetpropositionen för 2018, som beslutades förra hösten. Justeringarna görs, enligt finansministern, utifrån sex principer. Dessa har tagits fram efter kontakter med de andra riksdagspartierna, exklusive Sverigedemokraterna.
Första principen gäller uppräkning i exempelvis transfereringssystem, löner och hyror, den andra principen handlar om att anslag ska justeras upp till följd av tidigare beslut om lagar, förordningar med mera. Den tredje principen gäller flytt mellan utgiftsområden, den fjärde om att statsförvaltningen ska fungera, den femte om flerårig verksamhet och den sjätte om årsskiften, exempelvis att skatteförändringar bara får göras vid årsskiften.
Ingen önskebudget
Budgeten ska bland annat innehålla en finansplan, utgiftstak och preliminära inkomst- och utgiftsramar. Alla inkomster och utgifter ska omfattas. Budgeten bör inte innehålla förslag som innehåller tydliga politiska inriktningar.
Enligt finansministern kommer de ekonomiska prognoserna att vara mindre träffsäkra än vanligt eftersom en ny regering kommer att vilja forma sin egen ekonomiska politik.
”Politiskt är det här inte en budget som någon politiker skulle ha önskat sig, men det finns stora möjligheter för en ny regering att sätta sin prägel på politiken”, konstaterade hon.