Börsen Finansjättarna Goldman Sachs och Blackrock vänder ryggen till aktiemarknaden och varnar för att en recession inte prisats in i börskurserna. Det rapporterar Bloomberg.

Storbanken Goldman Sachs och världens största kapitalförvaltare, Blackrock, har blivit allt mer negativt inställda till aktier i ett kortsiktigt perspektiv, rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg

Strateger på Goldman Sachs rekommenderar nu en undervikt i aktier den kommande tremånadersperioden och anger stigande marknadsräntor som anledningen till det. Kassapositionen justeras i sin tur upp till övervikt. 

– Nuvarande nivåer på aktievärderingarna återspeglar kanske inte riskerna helt och de kan behöva sjunka ytterligare, skriver Goldman Sachs strateger i en marknadskommentar som publicerades på måndagen, enligt Bloomberg.

Marknaden prisar nu in en 40-procentig sannolikhet för en recession, uppskattar storbanken. 

Det tidigare mantrat när räntorna var låga, TINA, det vill säga att det inte finns något alternativ till aktier, gäller inte längre, enligt Goldman Sachs strateger. Nu måste investerare i stället hantera TARA, att det finns rimliga alternativ till aktier, sedan obligationsräntorna kommit upp. 

Samtidigt råder Blackrock investerare att ”undvika de flesta aktier”, enligt nyhetsbyrån. Fondjätten uppger vidare att den är ”taktiskt” underviktad mot tillväxtmarknader och föredrar obligationer på kort sikt. 

Även Morgan Stanley och JP Morgan har en liknande uppfattning och ställer sig tveksamma till aktier i det kortsiktiga perspektivet, skriver Bloomberg.