FINANS: ENLUND OCH LARSEN LÄMNAR NORDEA EFTER KRITISERAD ANALYS

2022-01-03 10:51:46

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Nordeas chefsanalytiker, Martin Enlund, och globalchefsstrategen Andreas Steno Larsen lämnar Nordea efter att en uppmärksammad analys drogs tillbaka i slutet av november i fjol, framgår av ett pressmeddelande.

Duon har varit avstängda sedan analysen, vars innehöll tolkades som kontroversiellt och vaccinskeptiskt, drogs tillbaka.

"Analysens två skribenter erbjöds fortsatt anställning hos Nordea Markets, men har beslutat att lämna Nordea, skriver banken.

Nordeas slutsats efter den utredning som initierades i samband med att de två analytikerna stängdes av är att förklaringar och referenser i den aktuella analysen inte överensstämmer med Nordeas uppförandekod och värderingar, framgår vidare.

Analysen innehöll kritik mot regeringar som vidtagit vissa åtgärder för att hindra smittspridning av covid-19. Länderna fick öknamnet "lockdownistas" vilket betraktats som ett nedsättande ord om karantänsförespråkare.

En annan referens, "papers please", hämtas från filmen Casablanca. Där används frasen som en metafor för en polisstat, i analysen som en hänvisning till uppvisande av så kallade coronapass.

I analysen ifrågasattes också effektiviteten av en tredje dos vaccin, så kallad "booster".

"Vaccinet är tydligen så bra att man måste tvinga folk att ta det", skrev Martin Enlund och Andreas Steno Larsen, med hänvisning till de så kallade Nürnbergrättegångarna efter andra världskriget, som bland annat mynnade ut i etiska principer.

"Om man lägger lärdomarna från Nürnbergrättegångarna därhän, sådant som kroppslig integritet, rätten till informerade val, påverkan på medborgerliga fri- och rättigheter och så vidare (för vem bryr sig egentligen?), så bär karantänsregler och vaccinkrav och dylikt faktiskt ändå med sig kostnader", skrev analytikerna i november.

Banken skriver vidare att processen för publicering av analyser nu ska ses över.Direkt-SE