Kommentar Storytel växer så det knakar och inriktningen är att nå en miljard i intäkter för helåret. Det ser ut att vara möjligt, men på bekostnad av en ökad förlust. På längre sikt är det sannolikt en lönsam strategi.

Privata Affärer har haft köprekommendation på Storytel under det första halvåret och kunde före sommaren ta hem en fin vinst. Då fortsatte aktien upp ett tag, men här därefter ramlat ner med nästan en tredjedel till strax över 100 kr.

Därför har vi nyligen analyserat den igen och kommit fram till att den ånyo bör vara köpvärd. Anledningen är den fina tillväxten i både abonnenter och intäkter där omsättningen under det tredje kvartalet ökade med 21 procent till 373 miljoner (309) och antalet abonnenter steg till 720 000 (604 000), vilket innebär en ökning med 43 procent i årstakt.

Vd Jonas Tellander beskriver sommaren i år som ett fint kvartal med en ökning av antalet abonnenter med 100 000 och anledningen är att Storytel gått in på flera nya marknader fortare än de flesta räknat med och bland annat lanserat en läsare för ljudböcker.

En viktig faktor som ska kunna svänga resultatet till plus framöver är den sänkning av digitalmomsen som lär komma framöver. Det innebär att förluster bör ha alla förutsättningar att vändas till större vinster under de kommande åren.

Det är inte heller så att Storytel lider brist på pengar trots förlusterna. Med den nyemission som gjordes för några månader sedan på 500 miljoner har bolaget en stor nettokassa, vilket gör att bolaget både tål minussiffror och har pengar för att fortsätta sin starka expansion utomlands.

Aktien backade initialt i dag på rapporten, vilket inte är så konstigt eftersom det alltid finns spekulanter som tidigt hoppas på en annan trend för resultatutvecklingen. Men bolaget har varit tydliga med att det är expansion som gäller för stunden – vinsterna kommer under de närmaste åren och för aktieägarna gäller det att visa tålamod. Och vid lunchtid har nedgången vänt till en liten uppgång.

Men man ska inte sticka under stol med att risken är hög i bolaget – att satsa hårt utomlands har för många företag blivit en tuff historia där vinsterna dröjt längre än väntat. Så kan det också bli för Storytel, men att ljudböcker har framtiden för sig med en tillväxt under många år är fullständigt solklart.

Ett plus är också att Storytel ska byta aktielista från Spotlight (gamla Aktietorget) till First North i slutet av året. Det innebär att fler investerare kan bli möjliga köpare och kan ses som ett steg på vägen mot Stockholmsbörsens huvudlista så småningom.

Not: Torsdagens nyhetsbrev länkade felaktigt till en äldre artikel om Storytel som dock såg ut att vara publicerad i dag. Vi beklagar detta och artikeln ovan är den korrekta.