Jesper Bonnivier, vd för Avanza Fonder.

Fonder Avanzas samarbete med den teknikinriktade fondjätten Ark Invest och dess ifrågasatta förgrundsfigur Cathie Wood har inletts fiaskoartat. Över 25 000 sparare har hoppat på den nystartade fonden, trots kursfallet som Avanza Fonders vd Jesper Bonnivier tonar ned. 

I januari presenterade Avanza ett nytillskott i sitt egna fondstall, Avanza Disruptive Innovation by Ark Invest. Samarbetspartnern Ark Invest är en teknikinriktad amerikansk fondjätte grundad av Cathie Wood, som också är vd och investeringschef.

Starten för Ark Invests nya Avanza-flaggade teknikfond har varit allt annat än lyckosam, åtminstone kursmässigt. Disruptive Innovation har redan samlat över 25 000 sparare, men fallit drygt 8 procent sedan handelsstarten den 27 januari.

Det är sämre än den tekniktunga Nasdaqbörsen, som är upp nära 6 procent under samma period, men även jämförbara fonder i popularitet och inriktning på Avanzas plattform. De fem teknikfonder hos nätmäklaren med fler än 10 000 ägare har gett en snittavkastning på 3,5 procent från slutet av januari (se tabell längre ned).

I jämförelsefonderna ligger visserligen risknivån, som löper över en sjugradig skala, på 4 eller 5 mot Ark-fondens 6.

Avanza Fonders vd Jesper Bonnivier tonar samtidigt ned fondens bleka kursfacit.

– Avkastningen sedan starten är i linje med våra förväntningar med tanke på fondens risknivå, som innebär att man får räkna med stora svängningar. Det är också en väldigt kort tidsperiod det faktiskt handlar om och marknaden har varit turbulent, säger han, och tillägger:

– Vår rekommenderade sparhorisont för den här fonden är minst sju år. Vi utvärderar inte en fond efter bara några månader.

Nätmäklarens fondchef betonar sedan att Ark-fonden särskiljer sig från många andra teknikfonder, som han beskriver som ”bredare” och inte lika specialiserade. Det gör att jämförelsen med övriga branschfonder haltar, enligt Jesper Bonnivier.

Tabell 1: Största innehav i Avanza Disruptive Innovation by Ark Invest. Källa: Avanza

Bolag Andel av portföljen (%) Utveckling i år (%) Utveckling 1 år (%)
Tesla 9,7 36,8 −36,8
Roku 9,5 37,5 −33,3
Zoom Video Communications 8,4 −4,9 −28,9
Coinbase Global 5,9 77 −14,2
Block 5,1 −8,5 −31,9

Ark Invest har några händelserika år bakom sig. I teknikyran på börsen under pandemin var bolagets flaggskeppsfond Innovation ETF helt rätt placerad och rusade hundratals procent. Det gjorde den börshandlade fonden till en småspararfavorit över hela världen och investeringschefen Cathie Wood blev smått helgonförklarad.

Men sedan kom baksmällan i form av stigande inflation och räntehöjningar, vilket pressade fondens innehav, många gånger olönsamma bolag med stora förväntade vinster längre fram i tiden. Från toppnivån i början av 2021 har Innovation ETF rasat omkring 75 procent. I takt med att värdet på fondandelarna sjunkit har Cathie Woods stjärnglans också falnat.

Jesper Bonnivier på Avanza Fonder ser däremot inte någon risk för att samarbetet med Ark Invest och Disruptive Innovation-fondens svaga inledning skadar förtroendet för Avanza eller bolagets sparprodukter bland kunderna.

– Vi ser det här samarbetet som en möjlighet för kunderna att få exponering mot framtida teknologier, AI och robotisering för att nämna ett par, som också varit efterfrågat. Vi är glada över att vi kunnat lansera den här unika fonden tillsammans med Ark Invest till de kunder som är intresserade av inriktningen, säger han.

Cathie Woods har blivit ifrågasatt under den branta utförslöpan för Arks Invests flaggskeppsfond. Hennes tidigare chef på Alliancebernstein, Lisa Shallet, som nu leder förmögenhetsförvaltningen på Morgan Stanley, har beskrivit Wood som en skicklig strateg, men vars största brister är att ”hantera risker och volatilitet”, i en intervju med Financial Times.

– Vi har stort förtroende för Cathie Wood och Ark Invest. Hon har över 40-års erfarenhet av branschen och arbetar med ett starkt team med djup kompetens inom framtida teknologier. Hon går emot strömmen, men det är inte ett tecken på bristande omdöme enligt mig, säger Jesper Bonnivier på Avanza Fonder.

Ark Invests vd har också rönt stor uppmärksamhet med sina uttalanden, bland annat om den förväntade avkastningen för Innovation ETF. Mitt i börsraset efter Rysslands invasion av Ukraina, i april förra året, när fonden hade rasat ungefär 70 procent från rekordnivåerna under pandemin stack Cathie Wood ut hakan ordentligt.

Hon uppgav då att Innovation ETF, enligt deras analysmodeller, väntades leverera en årlig genomsnittlig avkastning på 50 procent under de kommande fem åren, det vill säga fondens investeringshorisont. Det är högst ovanligt att förvaltare ger några som helst prognoser om den framtida avkastningen.

Jesper Bonnivier på Avanza Fonder upprepar att de har stort förtroende för Cathie Wood. Han konstaterar sedan att förvaltaren har ett stort följe och därför ofta förekommer i medierapporteringen.

– Jag kan bara tala för vår fond som vi driver i samarbete med Ark och för den gör vi inte några sådana kommentarer, säger han.

Tabell 2: Kursutveckling för andra teknikfonder med över 10 000 ägare på Avanzas plattform sedan handelsstarten för Avanza Disruptive Innovation by Ark Invest den 27 januari. Källa: Avanza

Fond Antal ägare Utveckling sedan 27 januari (%) Risknivå
Swedbank Robur Ny Teknik 153 896 −2,7 5
Tin Ny Teknik 116 383 4 5
Avanza World Tech by TIN 76 014 2,8 5
Swedbank Robur Techonology 42 985 7,2 5
Lannebo Teknik 11 487 6 4
Genomsnitt 3,5