Falska investeringar Finansinspektionen, FI, har under juni publicerat tre nya varningar för bolag som erbjuder finansiella produkter till konsumenter, utan att ha de nödvändiga tillstånden för det. Alla tre bolagen har erbjudit stora investeringar i aktier, men det har inte gått att ta ut några pengar efter vinst.

Mitt i sommaren pågår investeringsbedragarnas verksamhet med full styrka. Olika, men smarta upplägg, lockar svenska konsumenter till investeringar som till slut leder till att alla pengarna som satsas är borta.

Ibland består lockbetet av små investeringsbelopp, men det är inte ovanligt med motsatsen. Då kan erbjudandena vara någon slags exklusivitet, rabatterat pris på aktier och personlig rådgivning.

Vid sådana fall är det inte ovanligt att bedragarna återkommer i ett senare skede under falsk täckmantel, som ”myndighetspersoner”.

Se upp med rabattlöften

Då erbjuds hjälp att få tillbaka de pengar som konsumenten förlorat i bedrägeriet.

FI varnar nu specifikt för rabatter och olika exklusiva erbjudanden, till exempel en attraktiv investering under rådande marknadspris. Flera bedragare har under senare tid hävdat att de har exklusiv information om kommande nyheter som ska driva upp en aktiekurs.

”Låter ett erbjudande för bra för att vara sant är det nog det. Tänk efter och låt bli”, skriver Finansinspektionen på sin hemsida.

Taktiken med betydligt mindre investeringar har också lurat många konsumenter. När den första lilla investeringen är gjord blir du som satsat pengar övertalad att göra ett antal investeringar till, denna gång med högre summor.

”Under marknadspris”

Bedragaren som ringer påstår sig sälja för ett mäklarföretag, eller uppträder som personlig rådgivare, ibland med ett exklusivt kontor.

I dessa fall brukar du kunna bli erbjuden olika investeringar ”under marknadspris”. De som betalar ser varken röken av aktierna eller någon utdelning, då pengarna gått rakt ner i bedragarens ficka.

Falska annonser

Finansinspektionen varnar för de falska annonser som ofta dyker upp i sociala medier. Om du skriver in dina kontaktuppgifter blir du sannolikt kontaktad och får olika erbjudanden om ”bra” investeringar i olika värdepapper som ger god avkastning.

Den som har förlorat pengar i ett investeringsbedrägeri blir ofta kontaktad av andra personer med falska erbjudanden om hjälp. Nya bedragare ringer upp den som blivit utsatt för bedrägeri och erbjuder hjälp att få tillbaka pengarna. Men det kostar naturligtvis, så en ”avgift” ska betalas innan det går att få någon hjälp.

Problemet med investeringsbluffarna är betydligt större än vad man kan tro. På Finansinspektionens varningslista finns just nu hela 642 olika bolag upptagna.

Foto: Fredrik Sandberg/TT
Börsen
Uppåt för Ericsson
Börsen
Familjen Persson köper tre miljoner H&M-aktier
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
Villaförsäljningen ökar kraftigt
Rekommendationer
Köp Kinnevik och Sinch
Företagande
Många företagare jobbar på semestern
Kvartalsrapport
JM går sämre än väntat
Foto: Zuma Press
Fotbolls-EM
EM-sponsorn stoppar börsintroduktion
Foto: istockphoto
Asienbörserna
Asienbörserna uppåt efter Kinas exportbesked
Aktier
Investor- årets mest köpta aktie
Foto: istockphoto
Fonder
Fondsparandet slår rekord
Börsen
Rekommendationer: Köp Fabege och Ratos
Bostad
Fortsatt tro på stigande bopriser
Spara
Här får du högst sparränta just nu
Placera
Blackrock: Här finns störst potential framöverHöjer Europa och Japan
Blankning
Lista: De mest blankade aktierna just nu
Bolån
Storbankerna där snitträntorna stiger mest
Foto: Copyright (c) 2017 3D generator/Shutterstock. No use without permission.
Analyser
Här är fredagens aktierekar
Börsen
Javeus: Inte början på en större börskorrektionOnt om nyheter som kan förklara verklig omsvängning i sentimentet
9/7
Trading Direkt: Långsiktig analys av ledande index
Analys
SEB: Hexagons förvärv dyrt men högkvalitativtHöjer riktkursen och upprepar köp
Analys
DNB upprepar köprek för Oncopeptides efter raset
Portföljen
Glädjeskutt i portföljen
SPAC
Polestar i diskussioner med SPAC-bolag
Pandemin
Fedchef: Delta och låg vaccinationsgrad ett hot"Vi är inte igenom pandemin"
Fed
SEB: Fed dödar inte bara inflationen utan också tillväxten