Investera Under det andra kvartalet har Finansinspektionen noterat att tillvägagångssättet för finansbedrägerier blivit alltmer avancerade. Myndigheten varnar nu för investeringssajter som ser trovärdiga ut men i själva verket bara är en bluff.

Enligt FI lockar bedragarna konsumenter att investera i välkända och okända företag samt olika kryptovalutor. Inte sällan har bedragarna byggt upp trovärdiga investeringssajter där investeraren erbjuds följa utvecklingen på sina investeringar. Men det hela är alltså en bluff.

– Genom att låta konsumenten tro att investeringarna växer kan bedragaren fortsätta locka konsumenten att investera mer. I själva verket är det enbart en falsk utveckling över investeringar som inte finns, säger Lars Malmström, chef för konsumentavdelningen på FI i ett pressmeddelande.

Han råder att alltid kolla upp företaget innan man investerar pengar.

– Kontrollera alltid att företaget har tillstånd från FI och undvik företag på vår varningslista, oavsett hur seriöst det ser ut. Bedragarna ändrar sina tillvägagångssätt och metoder ständigt för att verka mer trovärdiga, säger Lars Malmström.

Han varnar också för att låta någon utomstående göra bankaffärer från din bank genom att låta personen fjärrstyra din dator.

– Släpper du in bedragaren kan hen antingen föra över pengar eller ta nya lån i ditt namn. Under det senaste kvartalet har vi sett att personer har förlorat tiotals miljoner kronor genom att bedragaren fjärrstyrt datorn, säger Lars Malmström.

På Finansinspektionens sajt kan du kolla om bolaget har tillstånd att bedriva verksamhet eller om bolaget finns på myndighetens varningslista.