Bolån Det tillfälliga amorteringsundantaget har fått nya bolånetagare att låna nästan 4 procent mer och köpa drygt 1 procent dyrare bostäder. Det visar en ny analys av Finansinspektionen (FI), enligt ett pressmeddelande.

”Att lånen ökade mer än priserna talar för att nya bolånetagare använde undantagen till annat än att köpa dyrare bostäder – som att finansiera en större del av bostaden med lån, spara, konsumera eller renovera”, skriver FI.

Enligt en utvärdering av de makrotillsynsåtgärder som har införts bedöms annars bolånetaket och amorteringskraven har haft avsedd effekt och dämpat de svenska hushållens skulder.

”De bromsar utvecklingen att nya bolånetagare lånar allt mer, tar större lån i förhållande till bostadens värde eller i förhållande till sin inkomst”, visar FI-utvärderingen.

I april 2020 gav FI bankerna möjlighet att ge alla bolånetagare ett tillfälligt undantag från amorteringskraven i syftet att ge större ekonomiskt handlingsutrymme för bolånetagare under hälsokrisen.

Undantaget har gett bolånetagare möjlighet att pausa amorteringar till och med den 31 augusti i år.

”Det är främst nya bolånetagare som lånar mycket, och därför amorterar mycket, som har valt att använda undantaget”, framhåller FI.