FI: Se upp för investeringsbedragare

Publicerad 2020-07-20 10:27

Bedrägerier Se upp för investeringsbedrägerier i sommar. Den varningen kommer från Finansinspektionen.

Försök till investeringsbedrägerier fortsätter med oförminskad kraft. Också under semestertider.

Ett vanligt upplägg är att locka med förhållandevis små investeringsbelopp. Men det motsatta förekommer också, där lockbetet istället är exklusivitet, personlig rådgivning och rabatterat pris på aktier i etablerade bolag. I båda fallen kan bedragarna i ett senare skede återkomma under falsk täckmantel som myndighetspersoner, och påstå sig erbjuda hjälp att få tillbaka förlorade pengar.

I slutet av juni varnade Finansinspektionen för bolagen Axeinvest, Quotatrade och Brock Holdings.

Bolagen har erbjudit större investeringar i aktier. Men när det är dags att ta hem en eventuell vinst går det inte att få ut några pengar.

Enligt Finansinspektionen jobbar bedragarna på likartat sätt. Rabatter, exklusiva erbjudanden och falska annonser är några sätt att försöka lura dig.

Se upp för:

  • Rabatter och exklusiva erbjudanden. Ett sätt att inleda ett bedrägeri är att locka med erbjudanden om investeringar under marknadspris. Bedragare kan också påstå sig ha exklusiv information om att en nyhet är på väg som kommer driva upp kursen i en aktie, en sammanslagning av företag eller en ny kommande produkt. Låter ett erbjudande för bra för att vara sant är det nog det. Tänk efter och låt bli.
  • Mindre investeringar. Ofta är den första investeringen liten för att locka så många som möjligt. Den som satsat pengar blir därefter ofta övertalad till många fler investeringar.
  • Större investeringar. I andra fall kan bedragare vara intresserade av större summor pengar och rekommendera köp i existerande kända bolag. Den som ringer kan påstå sig vara säljare åt ett mäklarföretag, personlig rådgivare eller liknande, ofta med exklusivt kontor. Det är framför allt i dessa sammanhang som rabatter och investeringar under marknadspris förekommer. Några aktier köps dock aldrig utan allt går direkt ner i bedragarens ficka.
  • Falska annonser i sociala medier om lönsamma investeringar är fortsatt väldigt vanligt. Den som skriver in sina kontaktuppgifter blir normalt kontaktad med erbjudanden om investeringar i värdepapper och löften om en god avkastning.
  • Upprepade kontakter. Det är inte ovanligt att de som drabbats av investeringsbedrägerier förlorar pengar vid upprepade tillfällen. I vissa fall har konsumenten anat oråd, men ändå fortsatt investera eftersom det gått så långt. Bedragaren lovar kanske att det bara krävs en eller ett par investeringar ytterligare innan pengarna kan betalas tillbaka.
  • Falska erbjudanden om hjälp. Det förekommer att bedragare ringer upp och säger sig erbjuda hjälp att få tillbaka pengarna till de som redan blivit utsatta för investeringsbedrägerier. Bedragaren säger sig då ha kännedom om det tidigare bedrägeriet och kan påstå sig ringa från en myndighet. I regel måste en påhittad avgift betalas någon gång under processen.
Placera
Blackrock lyfter europeiska aktier till övervikt
Analys
Bernstein: Fantasiscenarier räcker inte för Teslas värdering
Placera
Europeiska aktier kan gynnas av EU:s räddningspaket
Börsen
Småsur tisdag på börsen
Foto: istockphoto
Analyser
Här är tisdagens aktierekar
28/7
Trading Direkt om "skräckindexet" VIX
Analys
SEB: Stigande silverpris tynger danska smyckesjättenSlopar köprek för Pandora
Sektor
ECB uppmanar banker att hålla inne utdelningar
Foto: istock
Guld
Guldpriset närmar sig 2000 dollar
Asien
Mest uppåt på Asiens börser
Handel
Amazon till Sverige i höst
Rapport
Lyxbolagets vinst föll 84 procent
Aktier
Aktiechefen: P/E-tal dåligt sätt att värdera börsen
Placera
Morningstar: Tillväxtmarknadsobligationer ger inte betalt för risken
Analys
Danske ser begränsad kurspotential i HexagonSlopar köprekommendation
Analys
SocGen: Swedish Match en icke-traditionell tobaksaktieInleder med köp
Analys
Carnegie ser köpläge i Loomis
Aktie
Skandalbolaget rusar efter förvärvsintresse
Analys
AFV: Trelleborg intressant aktie på industrisidan
Insider
Många insideraffärer i sommar
200 000 svenskar id-kapadeVissa hemförsäkringar ger skydd mot id-kapningar
Rekommendationer
Behåll Mips
Börsen
Bankanalytiker tror på Nordea
Barns ekonomi
Privatekonom: Lär barnen ekonomi i sommar
Fritidshus
Så mycket tjänar du på att hyra ut stugan