Aktie Finansinspektionen bedömer preliminärt att riskkapitalbolaget EQT bröt mot flera regler när partners storsålde aktier tidigare i september i år. Det rapporterar Dagens industri.

Flera insynspersoner, bland andra vd Christian Sinding och EQT:s ordförande Conni Jonsson, sålde i september drygt 63 miljoner stamaktier i EQT vilket då motsvarade 6 procent av aktiekapitalet och 11 procent av rösterna i bolaget. Försäljningen skedde trots lock-up-antagaden och därefter sjösatte Finansinspektionen en utredning.

Aktierna ska alltså ha sålts trots att insynspersonerna i samband med EQT:s börsnotering 2019 åtagit sig att inte sälja några aktier fram till september 2022.

EQT ges nu möjlighet att bemöta FI:s preliminära bedömning, varefter myndigheten fattar beslut om att eventuell bestraffa riskkapitalbolaget.

Tidigare har det blivit känt att FI:s undersökning mot EQT gäller misstänkta överträdelser av artikel 17 och 18 i EU:s marknadsmissbruksförordning, MAR, som reglerar hur insiderinformation ska offentliggöras respektive hur insiderförteckningar ska upprättas.

FI:s preliminära bedömning är att EQT har överträtt bägge, rapporterar Dagens industri.

I ett pressmeddelande från EQT daterat den 7 september angående avyttringarna kommenterade vd Christian Sinding:

”När vi tittar på den långsiktiga tillväxten inom den privata marknaden och på sättet som EQT bedriver sin verksamhet med syfte, talangfulla personer och positiv påverkan som kärna i allt vi gör finns det stora möjligheter för oss att fortsätta växa och utvecklas som företag. Vår framgång består i det nära och långsiktigt gemensamma intresset med EQT:s kunder och vårt obevekliga fokus på prestation. Den reviderade lock-up-strukturen främjar exakt dessa aspekter och är positivt för alla intressenter; kunder, aktieägare, anställda och portföljbolag”.

Omkring 11.30-tiden på måndagen var aktien i EQT ned 3,6 procent.