Fem tillväxtbolag som borde slå storbolagsindex

Publicerad 2017-02-13 06:57

Investera Att spara i indexfonder är i grunden en bra idé. Men problemet är att de ibland ligger steget efter. Därför är det bra att komplettera en indexfond med några av de bästa medelstora bolagen, skriver Marcus Hernhag som tipsar om fem tillväxtbolag med potential.

Indexfonder med låg eller ingen avgift är i grunden rätt bra sparprodukt. Du får riskspridning billigt och kan vara passiv som sparare, vilket frigör tid åt annat i ditt liv. Du kommer dessutom att undvika få stryk av index, om det nu är index du vill jämföra dig med.

Ett problem är att ibland ligger indexfonderna steget efter, vilket går ut över avkastningen. Teknikbolaget Fingerprint kom med i storbolagsindexet OMXS30 först 2016, efter att aktien under 2015 stigit från 6,96 kr till 108,40 kr den 4 januari 2016.

Först då köpte en indexfond som Avanza Zero in sig. Helt i enlighet med regelverk och fondens syfte, som är att endast investera i de 30 mest omsatta aktierna på Nasdaq Stockholm.

Det är förstås lätt att vara efterklok och idag efter att Fingerprint rasat till 55 kr och säga att det var fel timing. Det är ändå talande att systemen inte är helt felfria och du som vill ha överavkastning måste vara lite smartare eller åtminstone mer flexibel än ett index.

Det är okej att ha svenska indexfonder i botten av din portfölj, om du känner dig bekväm med över 20 procent bankaktier i den delen av portföljen. Jag gillar aktier bättre och rekommenderar investmentbolag som grund istället. De har bättre historik än fonder och index.

Oavsett finns det avkastning att nå om vi kompletterar med de bästa medelstora bolagen. Särskilt om du har indexfonder med fokus mot de stora aktierna.

Det kanske inte är Fingerprint du komplettera med. Spännande tillväxtbolag som borde slå storbolagsindex på ett till tio år är Addtech, Cellavision, Evolution Gaming, Fenix och Starbreeze. Vissa av aktierna har rusat på sistone och en rekyl vore efterlängtat om du står utanför och vill köpa.