Kommentar För sjätte dagen i rad noteras nya rekord för börsens breda index och många aktier är nära sina tidigare toppkurser. Men det finns också eftersläntrare som kan verka lockande när andra bolag ser fullvärderade ut.

Med stöd från positiva USA-börser och en positiv ekonomisk rapport från SEB i dag har Stockholmsbörsen öppnat uppåt på tisdagen. Och den senaste veckans starka kursutveckling har gjort att många aktier nu passerat eller ligger nära tidigare årshögsta eller till och sina kursrekord.

Vid sådana här tillfällen är det populärt att leta efter bolag som inte dragit iväg, så kallade eftersläntrare. Dessa bolag kan mycket väl ha presenterat bra rapporter, men av en eller annan anledning inte ännu fallit investerarna i smaken och tappat mark mot övriga börsutvecklingen.

Därför kan det vara intressanta aktier för den som fortfarande vill köpa aktier, men tycker det känns fel att köpa de som redan gått upp mycket och är rädda att hoppa på tåget försent.

Här är fem sådana bolag som du i så fall bör överväga:

Ahlsell. Aktien har backat något i år och är 5 procent back sett över tolv månader. Men bolaget kom in lika med eller något bättre än marknadens förväntningar i halvårsrapporten och menar att efterfrågan är fortsatt stark inom flera av bolagets segment. Nya förvärv görs, men en god finansiell ställning gör att aktieägarna bör kunna se fram emot höjd utdelning i vår.

Bilia. Kursen har gått ner några procent i år, men andra kvartalet visade det högsta rörelseresultatet hittills. Det är framför allt serviceaffären som går lysande i spåren av en kraftigt ökad bilförsäljning under de senaste åren. Om utdelningen ökar normalt ligger direktavkastningen nu på över 6 procent.

MTG. Resultatet för aktien i år är 5 procent back, vilket till en del kan förklaras av Kinneviks utdelning av MTG-aktier och att bolagets uppdelning i två därmed skjutits upp. Men bolaget blir två inom några månader och det finns god anledning att tro att detta kommer höja det sammanlagda aktievärdet.

Munters. Nedgången med 25 procent är inte konstig eftersom bolaget missat marknadens förväntningar som varit för höga. Men samtidigt ökar omsättning och resultat och om bolaget återigen får igång sina beställningar på datacenter finns potentialen där. Men risken finns förstås att aktien blir tråkig ytterligare en tid.

Trelleborg. Aktien står på minus i år trots att andra kvartalet visar det högsta rörelseresultatet hittills för ett enskilt kvartal. Marginalerna förbättrades avsevärt och Trelleborg fortsätter sin förvärvsresa. Men börsen har diskonterat en konjunkturnedgång som ännu inte syns i siffrorna.