Inflation Fed-chefen i Cleveland, Loretta Mester, ser fortsatt större risker och högre kostnader med att inte göra tillräckligt i fråga om att bekämpa inflationen. Det sade hon i en intervju med Financial Times.

”Vi vet att om vi tillåter inflationen att vara så hög som den är, och tillåta det att fortsätta, det har kostnader för ekonomin i dag, men det medför också kostnader för ekonomin i morgon”, sade Loretta Mester.

Hon tillade att ligga så långt ifrån prisstabilitet försvårar investeringsbeslut och folks investeringar i sina egna utbildningar, och det har effekter för det långsiktiga hälsoläget för ekonomin.

”Om vi tillåter inflationen att fortsätta på höga nivåer kan inflationsförväntningarna börja röra sig uppåt igen. Och det skulle då öka kostnaderna för att komma tillbaka till prisstabilitet”, sade Mester.

Hon påpekade att hon tror att inflationen kommer att börja röra sig neråt nästa år, och att hennes riskbalans då också kommer att ändras.

Loretta Mester sade också att det har kommit vissa positiva inflationsnyheter. KPI-rapporten för oktober ”var goda nyheter”.

”Det syns tecken på att varupriserna stabiliseras och rör sig neråt. Det har också kommit vissa goda nyheter om hyror i termer av nya kontrakt som undertecknas på lägre nivåer. Vi kan inte läsa in för mycket i detta i nuläget förutom att vara glada – vi kan inte ta bort blicken från det faktum att vi har mer att göra för att föra ner inflationen”, sade hon.

Loretta Mester sade att hon inte tror att någon paus i räntehöjningarna är nära förestående.

”Men med tanke på att vi närmar oss restriktiva nivåer ”har vi möjlighet att sänka takten i höjningarna och utvärdera effekterna och säkerställa att vi är mycket noggranna med att sätta penningpolitiken för att återgå till prisstabilitet, men också klokt balansera riskerna för att minimera smärtan i resan tillbaka till prisstabilitet”, sade hon.