FED Två ledamöter för Federal Reserve sade på fredagen att inflationen i USA är ett resultat av en komplex blandning av ovanliga förhållanden, och det kan ta tid innan den höga takten dämpas, rapporterar Bloomberg News.

”De inflationskrafter som för närvarande påverkar den amerikanska ekonomin representerar en komplex blandning av tillfälliga och mer långvariga element som trotsar en enkel förklaring”, sade Fedguvernören Philip Jefferson vid en paneldebatt på fredagen.

”De fortsatta obalanserna mellan utbud och efterfrågan på arbetskraft, kombinerat med den stora andelen för arbetskostnader i tjänstesektorn, antyder att den höga inflationen bara kommer att dämpas långsamt”, fortsatte han.

Fedchefen i Cleveland, Loretta Mester, sade i samma diskussion att hon bedömer att riskerna mot Feds inflationsprognoser lutar över mot uppsidan, och att kostnaderna med fortsatt hög inflation är signifikanta.

Fedledamöterna talade efter statistik på fredagseftermiddagen som visat att inflationen enligt Federal Reserves huvudsakliga mått, core PCE, steg till 4,7 procent i januari, väl över väntade 4,3 procent och långt över Feds 2-procentsmål.

Loretta Mester sade till Bloomberg News efter rapporten att det höga inflationsutfallet visar på behovet av att Fed fortsätter att höja räntan.

Loretta Mester, som inte röstar i FOMC i år, har tidigare sagt att hon såg övertygande skäl för att Fed skulle höja räntan med 50 punkter, i stället för 25 punkter, den 1 februari. Men hon ville säga om fredagens PCE-inflationsdata gör att hon skulle föredra en 50-punktershöjning i mars. Hon framhöll i stället att storleken på enskilda räntehöjningar spelar mindre roll än den slutliga toppen för räntan.

”Vart vi är på väg är viktigare än vad vi taktiskt gör vid varje enskilt möte”, sade hon.

Mester påpekade också att marsmötet blir annorlunda än det förra mötet eftersom Fed redan har dämpat räntehöjningstakten till 25 punkter och ”vi måste ta det som en del av den miljö vi är i”.