Fed Fedchefen i St Louis, James Bullard, vill att centralbanken ska frontladda med en aggressiv serie räntehöjningar som för upp styrräntan till 3,5 procent vid årsskiftet. Om det blir framgångsrikt med att pressa ner inflationen kan det innebära policylättnader 2023 eller 2024.

Det sade han till Fox News på fredagskvällen, enligt Bloomberg News.

Han konstaterade att hans ambition att nå 3,5 procent till årsskiftet är högre än vad vissa av hans kollegor inom Fed anser vara nödvändigt. Men snabbare och kraftigare åtstramningar nu öppnar också för tidigare lättnader.

”Ju mer vi kan frontladda och ju mer vi kan få inflationen och inflationsförväntningarna under kontroll, ju bättre blir det för oss. Längre fram – ’23 och 24′ – kan vi sänka policyräntan eftersom vi har inflationen under kontroll”, sade James Bullard.

Han upprepade samtidigt att han stöder Fedchefen Jerome Powells plan att höja styrränteintervallet med 50 punkter vid FOMC-mötena i juni och juli. Han ville dock inte utesluta att en höjning med 75 punkter kan bli aktuellt.

”Vi måste få inflationen under kontroll, och jag tror att vi har en bra plan för att göra det… 50 punkter är en bra plan nu. Som alltid måste vi vara uppmärksamma på inkommande data om ekonomin och om inflationen. Man kan inte ge några säkra löften i den här branschen, men vi får se hur det går”, sade Bullard.

Han sade också att nedgången på aktiemarknaderna inte är överraskande, han ser det som en del av responsen på högre räntor.

”Det har varit mycket omprissättning på marknaderna… Delar av det beror på Fed, men delar av det kan också bero på vad priserna var innan nedgången kom. Du borde ha kunnat räkna med att när Fed höjer räntorna, att alla dessa tillgångar, tusentals miljarder dollar världen över, skulle prissätts annorlunda”, sade James Bullard.

Till skillnad från stora delar av Wall Street bedömer Bullard att sannolikheten för en recession i USA är låg. Han räknar med att ekonomin kommer att ”ånga på”, med en BNP-tillväxt på 2,5-3,0 procent samtidigt som arbetslösheten kan falla under 3 procent i slutet av året. Han räknar med att tillväxten kommer att stödjas av högre konsumtion när amerikaner börjar resa och uppleva mer efter covid-pandemin.