Affärerna på Stockholmsbörsen har blivit färre

Börsen Antalet aktieaffärer bland vanliga sparare minskar. Det visar färsk statistik från Avanza.

Privatsparare gjorde 573 500 affärer per handelsdag i juli 2022, ned 2 procent från juni och ned 24 procent jämfört med juli 2021.

Hos Avanza uppgick antalet affärer per handelsdag till 205.000 i juli 2022, oförändrat från i juni och ned 27 procent från juli 2021.

Det framgår av Avanzas månadsstatistik som är preliminär och som avser köp- och säljtransaktioner på Nasdaq Stockholm och First North hos Avanza, Skandiabanken och Nordnet.

–Efter en lång ökenvandring i negativt territorium ser juli ut att bjuda på ett rejält högtryck. Breda Stockholmsbörsen (OMXSGI) stiger över 8 procent samtidigt som det smalare indexet OMXS30 går mot årets första positiva börsmånad. En stark rapportsäsong där bolagen på ett imponerande sätt navigerar en snårig terräng adderar riskvilja och bidrar till att privatspararna fortsätter nettoköpa aktier, säger Nicklas Andersson, sparekonom Avanza, i en kommentar.

Månadens köplista hos Avanza toppades av SBB, följt av Sinch och Saab. På säljlistan fanns budaktuella Swedish Match, Tesla och H&M i toppen.

Nicklas Andersson noterar att fastighetssektorns motvind till synes och på marginalen har mojnat.

–Efter en halvering av fastighetsindexet Carnegie Real Estate Index (CREX) under året har vi sett en återhämtning på 23% från årslägsta i början av juli. Den stressade kreditmarknaden ledde fram till en refinansieringsoro som bolagens rapporter rimligtvis tagit udden av.

–SBB som stigit 29% från årslägsta intar trots uppgången indexets jumboplats med en nedgång på 74% från årsskiftet. Privatspararna plockar nu upp eftersläntraren i en sektor där temperaturen höjts en aning, säger han.

Köper Säljer
SBB B Swedish Match
Sinch Tesla
SAAB H&M
Investor B Evolution
Swedbank Camurus
Orrön Energy Fortnox
Telia Company Volvo Cars
SSAB B Hexatronic
Volvo B Truecaller
Ericsson B Embracer

Källa: Avanza