Faran är inte över i Anoto

Publicerad 2016-03-30 07:20

Aktie Digitalpennbolaget Anoto har en aktiehistorik som avskräcker. Nu är det dessutom ytterligare en nyemission på gång. Och frågan är varför Anotos teknik inte säljer bättre an vad den gör, skriver Privata Affärers Marcus Hernhag.

Anoto ska genomföra ännu en nyemission. Den här gången på 160 miljoner kr. Till skillnad från till exempel Karo Pharma som köper bolag som lär ge lönsamhet har Anoto ett helt annat läge. Med undantag av 2008 där en reavinst gav lönsamhet har IT-bolaget gått med förlust varje år sedan åtminstone 1999.

Fördelen med att kunna skriva för hand och få det man skriver rakt in i ens dator eller smartphone är uppenbar. Frågan är varför tekniken inte sålt bättre under det senaste decenniet och vad som ska lyfta branschen och Anoto. Kanske är paddor, surfplattor och andra touchscreenlösningar där du skriver direkt på digital skärm en bättre lösning praktiskt eller ekonomiskt.

Nu när Anoto under fjolåret förvärvat en partner och resten av aktierna i tre delägda bolag ger det förstås ett lyft för omsättningen. Efter en del omstruktureringar lär det ge bättre marginaler också. Så länge nyemissionerna fortsätter att komma och späda ut antalet aktier hjälper det inte ens med lönsamhet.

Det enda som långsiktigt kan driva upp en aktiekurs är om vinsten ökar mer än antalet aktier så att vinsten per aktie stiger. Anotos historik avskräcker, men avtalet med HP är lovande och kommer sannolikt att ge ökad försäljning senare i år. Goda nyheter från HP kan ge kursuppgång, även om Anotos börsvärde på 570 miljoner kr innan nyemissionen i maj ställer sina krav.

Sedan jag utnämnde bland annat Anoto till ett av börsens farliga bolag i november 2015 är kursen ned med över 60 procent.  Även de övriga farliga aktierna är klart ned. Förlustfabriker och andra problembolag säljer du med fördel efter kursrusningar, för du bör undvika dem långsiktigt.

Många verkar inte följa det rådet då problembolag var,  och fortfarande är populära jämfört med små kvalitetsbolag som värmepumpbolaget Nibe. I alla fall mätt som antal aktieägare hos Avanza.

{Chart}