Elpriset Under 2020 har elpriset på den nordiska elbörsen Nordpool varit rekordlågt. Medelpriset hamnar på cirka 11 öre per kilowattimme, det lägsta årspriset hittills på elbörsen. Men trots den historiskt låga nivån på elpriset har elkunderna i södra Sverige fått betala dyrt för elen på grund av att överföringskapaciteten till de södra delarna av landet är ”begränsad”.

Det är elbolaget Bixia som i sin elprisrapport beskriver den ojämna prissituationen på elmarknaden i Sverige. Fjolårets snittpris på elbörsen hamnade på 41 öre per kilowattimme, väsentligt högre än årets medelpris på 11 öre.

Den viktigaste anledningen till det låga elpriset i år är den mycket goda tillgången till vattenkraft.

– Vi har haft en extremt stark hydrologi under hela 2020. Stora snömängder i vintras som blivit till vatten och kontinuerlig påfyllnad via regn har bidragit till hög vattenkraftsproduktion. Den rekordmilda vintern ledde också till en långt lägre elförbrukning än normalt. Det gjorde att vi gick in i våren med redan goda magasinsnivåer och efter en kall maj blev snön till vatten under sommaren, förklarar Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia.

Drog ned på produktionen

De låga priserna på elbörsen gjorde att kärnkraften inte blev lönsam och därför till viss del drog ned sin produktion. Det innebar att överföringskapaciteten av el från de norra till södra delarna av landet minskade för att bibehålla spänningsnivån i stamnätet, enligt Bixia.

– Det är orsakerna till att priserna i söder har varit så mycket högre än i norr, trots att vi haft så stor tillgång på vattenkraft. Den har helt enkelt inte kunnat fraktas från norr till söder, säger Johan Sigvardsson.

Sverige är indelat i fyra elprisområden och priserna har varierat kraftigt mellan de olika områdena. De stora vattenkraftverken finns i elprisområde SE1, vilket omfattar Norrbotten och delar av Västerbotten, och elprisområde SE2 bestående av Jämtland, Västernorrland, Dalarna, Gävleborg och delar av Västerbotten.

Där finns ett överskott på el, vilket gör att priserna blir lägre, medan det råder ett underskott på elproduktion i elprisområde SE3, Stockholm, och SE4, vilket omfattar resten av landet söder om Jönköping. Det leder till högre priser.

Betydligt höjd vindkraftsproduktion

Snittpriset i elområde SE1 och SE2 har under året legat på cirka 14 öre per kilowattimme, medan snittpriset i elområde SE3 har varit 22 öre per kilowattimme och i elområde SE4 på drygt 27 öre.

Samtidigt som det funnits gott om vattenkraft har det också producerats mycket vindkraft. Vindkraftsproduktionen har ökat med 35 procent från förra året.

– Det har installerats väldigt mycket vindkraft i Sverige samtidigt som det har blåst mycket, främst under årets första kvartal. Det är vindkraften som har gjort att vi vid två tillfällen haft negativa elpriser, något som aldrig inträffat i Sverige tidigare. Däremot är det vanligt i länder med mycket vindkraft, som exempelvis Danmark och Tyskland, säger Johan Sigvardsson.

Kärnkraftverk stängde av produktionen

En effekt som den ökade produktionen av vindkraft fört med sig under året är att vissa kärnkraftverk har valt att tillfälligt stänga ner sin produktion eftersom priserna har varit så låga.

– Det har varit ett jättetufft år för elproducenterna ekonomiskt. Framför allt för de vindkraftsproducenter som har en rörlig ersättning och inte bundit hela eller delar av sitt pris, konstaterar Johan Sigvardsson.

Fortsatt varierande priser

Att elpriserna varierar mellan de olika elprisområdena beror på att stamnätets kapacitet inte alltid räcker till för att kunna transportera el från Norge och norra Sverige till de två sydligaste elområdena, och dessa priskopplas mot dyrare länder runt Östersjön. Samtidigt som elpriset har varierat extremt mycket mellan de olika elprisområdena i år så har de också varierat kraftigt med kortare tidsintervall såsom dygn och veckor. Något som Johan Sigvardsson tror att vi får vänja oss vid.

– I takt med att baskraften minskar och vi får ökad exportkapacitet mot kontinenten kommer vi också få se ännu mer varierande elpriser över tid. Då blir elproduktionen allt starkare kopplad till vädret. Ett normalår kommer vattenkraften fortsatt att kunna stabilisera prisbilden, men vid torrår likt 2018 kommer priset att sticka iväg. Vi får emellertid inte glömma bort att vi i Norden faktiskt har den billigaste elproduktionen i Europa tack vare våra naturresurser och så stor andel vattenkraft, förklarar han.

Viss påverkan av corona

Under de senaste åren har den nordiska elmarknaden integrerats mer med den europeiska då ledningarna mellan områdena har byggts ut. Även om elpriset på Nordpool inte har påverkats i någon större utsträckning av coronapandemin så har den medfört vissa konsekvenser.

– Elanvändningen svänger i takt med konjunkturen. Vi kunde se att efterfrågan på el sjönk hastigt i maj och juni i stora delar av Europa, vilket berodde på nedstängningar. Nu är vi dock uppe på nästan samma nivåer som tidigare år. Det som har haft större betydelse för efterfrågan hos oss i Norden i år är det ovanligt milda vädret, säger Johan Sigvardsson.

Stigande elpriser på sikt

Mängden förnybar energi, främst vindkraft, ökar inte bara i Norden. De globala, europeiska och nationella klimat- och miljömålen driver på utvecklingen av förnybart och bidrar till minskat användande av fossila bränslen, uppger Johan Sigvardsson.

– Frånsett år med stark hydrologi får vi räkna med att elpriserna i Norden kommer att ligga en bit högre än snittpriset 2020 de kommande tio åren. Men utan utbyggnaden av den förnybara energin skulle priserna vara ännu högre. Samtidigt kommer vår elanvändning att öka, framför allt för att fler datacenter etableras i Norden samtidigt som fordonsflottan elektrifieras snabbt, säger han.

Av: Privata Affärer

 

Annons:
Här kan du med hjälp av Compricer jämföra elpriser och få hjälp med att byta elhandelsbolag.

Aktiechatt
Hernhag: Mina utdelningsfavoriter för 2021
Investera
Lärdomar om pengar och investeringarNy bok om pengars psykologi
Börsen
Bred nedgång på Stockholmsbörsen
Analyser
Här är fredagens aktieanalyser
Aktier
De mest blankade aktierna just nu
Analys
Analytiker oroas av Teslas tapp av marknadsandelar
Analys
DNB: HMS Networks för högt värderadSänker rekommendationen till sälj
Aktie
Rejält försäljningstapp för Clas Ohlson
USA
Biden: 1900 miljarder dollar i stödåtgärder
Placeringar
Rapport: "Korkade fondpengar" har snedvridit stora index
Aktie
"SAS får gratis draghjälp när Norwegian skrotar långlinjer"
Foto: Shutterstock
Placera
Threadneedle: Ljusa utsikter för tillväxtmarknaderna
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
S-ledamöter vill se över amorteringskravetVill se mer välavvägt krav för unga och förstagångsköpare
Analys
Pareto: Mycket talar för snabbare vinstökning i BalderHöjer fastighetsbolaget till köp
Analys
Berenberg: Atlas Copcos värdering omöjlig att motiveraAnalyshuset sänker till sälj
Foto: istockphoto
Analyser
Här är torsdagens färska aktierekar
Aktie
Norwegian vill ta in nya miljarderLägger ner långdistansnätet och fokuserar på Europa
Bostad
Mäklarstatistik: Stabila priser i december
Aktier
Amerikaner kan fortsätta investera i Alibaba, Tencent och Baidu
Placera
Swedbank höjer aktievikten ytterligare"Ingenting ter sig längre omöjligt"
Foto: Shutterstock
2021
Blackrock: Svag blå majoritet talar för risktillgångar"Men risk för knölig resa för tillgångspriser i stort"
Analys
DNB: Läge för multiexpansion för Veoneer"Attraktivt ingångsläge"
Placera
Aktiechefen: Bra tillfälle bredda portföljen"Börserna fortsätter uppåt bredare än tidigare"
Placera
Swedbank Robur slutar investera i fossila bränslen
Aktietips
Här är Swedbanks nya fokusfavorit