Pension En tredjedel av de som flyttar sin tjänstepension jämför inte de alternativ som står till buds. Dessutom är många till och med omedvetna om att försäkringen flyttats, enligt pensionsjätten AMF:s årliga pensionsrapport. Att så få är medvetna pensionssparare är något som bekymrar pensionsexperten Mattias Fellenius på Pensiono.se.

Flytträtt innebär rätten att flytta en pensionsförsäkrings värde till ett annat försäkringsbolag, eller till en annan pensionsförsäkring i samma bolag. Enligt AMF:s årsrapport fortsätter flyttarna inom de kollektivavtalade tjänstepensionerna att öka.

Framförallt syns en ökning för privatanställda arbetare (med avtalspension SAF-LO) men även inom gruppen privatanställda tjänstemän med ITP ökar flyttarna.

Att flytta sitt pensionssparande till ett bättre alternativ kan förstås vara en bra idé. Men dessvärre tyder AMF:s siffror på att ökningen knappast beror på ökad medvetenhet och jämförande. Snarare tvärtom. Eller som AMF uttrycker det i rapporten:

”Mer än hälften av dem som flyttade sin tjänstepension från AMF jämförde inte andra alternativ. Drygt var tredje vet inte om att de har flyttat sin tjänstepension. Var femte som vet att de flyttat tjänstepensionen minns inte vilket bolag de flyttat den till. Cirka var fjärde uppgav att de föredrog en traditionell försäkring men flytten hade gått till en fondförsäkring”.

Att en majoritet av de som flyttat inte jämfört alternativen är något som Mattias Fellenius, vd på pensionsjämförelsetjänsten Pensiono.se, tycker är synnerligen problematiskt. Detta eftersom hela poängen med en eventuell flytt är att få bättre
villkor.

– De val du gör kan kraftigt påverka din slutgiltiga pension, därför bör du jämföra och utvärdera de lösningar du har idag och flytta till lösningar som ger dig bättre villkor och lägre avgifter vilket i slutändan kan ge dig en högre pension. Undersökningar vi låtit göra på Pensiono.se visar att de som jämför innan de flyttar väljer andra lösningar än de som inte jämför, vilket visar på att jämförelsen är viktig, säger han.

Att pensionssparare hamnar i fel sparform är också olyckligt, tycker Mattias Fellenius.

– Två saker är viktiga, rätt fördelning mellan traditionell/fondförvaltning samt ta bort onödiga avgifter. Optimerar du dessa två faktorer har du kommit långt på vägen till ett bra utfall på dina sparpengar.

Att sparare flyttar pengar till ”fel” sorts försäkring tror Mattias Fellenius delvis beror på att aktörerna försöker sälja in just sin lösning.

– Tänk på att många försäkringsbolag och banker inte erbjuder både traditionell och fondförvaltning, du kan alltså inte lyssna för mycket på en aktör utan du behöver jämföra och söka information själv.

Det som han tycker är mest oroande med AMF:s siffror är dock det faktum att en tredjedel inte ens förstått att pensionsförsäkringen flyttats.

– Pensionspengar är dina pengar som står på ditt pensionskonto, du måste ta ansvar för dem. Flytta inte för att någon annan, till exempel din bank vill det utan att först jämföra olika lösningar mot varandra. Det kommer att löna sig, säger han.

Han har tre tips för pensionssparare som funderar på om det finns bättre alternativ än man har i dag.

– Först och främst bör du som sparare ta fram en översikt över de pensionsförsäkringar du har och vilka avgifter du betalar. Sedan jämför du detta med de alternativ du kan flytta till. Vilka avgifter har de andra alternativen och vad kostar det att flytta är saker du bör ta reda på, säger Mattias Fellenius på Pensiono.se.

Av: Magnus Gustavsson, magnus.gustavsson@privataaffarer.se

Annons:
Få en gratis genomgång av dina pensionsavgifter:

Börsen
Danske: Svårt för marknaden att välja fokusUteblivna räntehöjningar bra medan tillväxtoro tynger
Aktier
Nu kommer utdelningarna - här är alla datumIndex och valuta kan pressas
Börsen
Banker mot strömmen på sur börs
Krönika
Hernhag: Sällan att jag skulle köpa sällanköp
Guld
Rädsla för USA-recession pressar upp guldpriset
Ränta
Tidigare fedchefen tonar ner betydelsen av inverterad räntekurva"Signalerar inte recession"
Foto: Rickard Kilström
Fonder
Tunga förvaltarduon går skilda vägar
Foto: Gorm Kallestad/TT
Aktie
Öresund fortsätter att öka i Bilia
Aktie
Stillfronts storägare blir ännu större
Aktietips
Tre köpvärda aktierOch två du kan strunta i
Aktietips
DI ser köpläge i Catena Media
Insider
Storytel: Storägare sålde aktier för 70 miljoner
Betala
Bästa korten på utlandsresan
PA-skolan
Missa inte terminens sista kurser i PA-skolan
Event
Anmäl dig till Stora Placeringskvällen i Örebro
Foto: Morgan Ekner/istockphoto
Chatt
Hernhag: Fem aktier inför utdelningssäsongen
Foto: Linus Sundahl-Djerf/SvD/TT
Analys
Scandic: "Flera tillväxthämmande faktorer framöver"
Aktietips
"Millicom en attraktivt värderad uppköpskandidat"
Aktier
Swedbank: Därför överviktar vi svenska aktier
Bostad
Hemnet: Återpubliceringar av bostadsrättsannonser fortsätter att öka
Foto: Henrik Montgomery/TT
Analys
Därför slopar Carnegie köprekommendationen
Foto: Hasse Holmberg/TT
Fritidshus
Vinnare och förlorare på fritidshusmarknadenGotland i topp – Jönköping i botten
Foto: Henrik Montgomery/TT
Elpriset
Blåsten en lisa för plånbokenNya vindkraftsrekord att vänta
FED
Fed: Inga räntehöjningar i 2019
Lån
Utmanar storbankerna med lån till bostadsrättsföreningar