Pension En tredjedel av de som flyttar sin tjänstepension jämför inte de alternativ som står till buds. Dessutom är många till och med omedvetna om att försäkringen flyttats, enligt pensionsjätten AMF:s årliga pensionsrapport. Att så få är medvetna pensionssparare är något som bekymrar pensionsexperten Mattias Fellenius på Pensiono.se.

Flytträtt innebär rätten att flytta en pensionsförsäkrings värde till ett annat försäkringsbolag, eller till en annan pensionsförsäkring i samma bolag. Enligt AMF:s årsrapport fortsätter flyttarna inom de kollektivavtalade tjänstepensionerna att öka.

Framförallt syns en ökning för privatanställda arbetare (med avtalspension SAF-LO) men även inom gruppen privatanställda tjänstemän med ITP ökar flyttarna.

Att flytta sitt pensionssparande till ett bättre alternativ kan förstås vara en bra idé. Men dessvärre tyder AMF:s siffror på att ökningen knappast beror på ökad medvetenhet och jämförande. Snarare tvärtom. Eller som AMF uttrycker det i rapporten:

”Mer än hälften av dem som flyttade sin tjänstepension från AMF jämförde inte andra alternativ. Drygt var tredje vet inte om att de har flyttat sin tjänstepension. Var femte som vet att de flyttat tjänstepensionen minns inte vilket bolag de flyttat den till. Cirka var fjärde uppgav att de föredrog en traditionell försäkring men flytten hade gått till en fondförsäkring”.

Att en majoritet av de som flyttat inte jämfört alternativen är något som Mattias Fellenius, vd på pensionsjämförelsetjänsten Pensiono.se, tycker är synnerligen problematiskt. Detta eftersom hela poängen med en eventuell flytt är att få bättre
villkor.

– De val du gör kan kraftigt påverka din slutgiltiga pension, därför bör du jämföra och utvärdera de lösningar du har idag och flytta till lösningar som ger dig bättre villkor och lägre avgifter vilket i slutändan kan ge dig en högre pension. Undersökningar vi låtit göra på Pensiono.se visar att de som jämför innan de flyttar väljer andra lösningar än de som inte jämför, vilket visar på att jämförelsen är viktig, säger han.

Att pensionssparare hamnar i fel sparform är också olyckligt, tycker Mattias Fellenius.

– Två saker är viktiga, rätt fördelning mellan traditionell/fondförvaltning samt ta bort onödiga avgifter. Optimerar du dessa två faktorer har du kommit långt på vägen till ett bra utfall på dina sparpengar.

Att sparare flyttar pengar till ”fel” sorts försäkring tror Mattias Fellenius delvis beror på att aktörerna försöker sälja in just sin lösning.

– Tänk på att många försäkringsbolag och banker inte erbjuder både traditionell och fondförvaltning, du kan alltså inte lyssna för mycket på en aktör utan du behöver jämföra och söka information själv.

Det som han tycker är mest oroande med AMF:s siffror är dock det faktum att en tredjedel inte ens förstått att pensionsförsäkringen flyttats.

– Pensionspengar är dina pengar som står på ditt pensionskonto, du måste ta ansvar för dem. Flytta inte för att någon annan, till exempel din bank vill det utan att först jämföra olika lösningar mot varandra. Det kommer att löna sig, säger han.

Han har tre tips för pensionssparare som funderar på om det finns bättre alternativ än man har i dag.

– Först och främst bör du som sparare ta fram en översikt över de pensionsförsäkringar du har och vilka avgifter du betalar. Sedan jämför du detta med de alternativ du kan flytta till. Vilka avgifter har de andra alternativen och vad kostar det att flytta är saker du bör ta reda på, säger Mattias Fellenius på Pensiono.se.

Av: Magnus Gustavsson, magnus.gustavsson@privataaffarer.se

Annons:
Få en gratis genomgång av dina pensionsavgifter:

Foto: Morgan Ekner/istockphoto
Chatt
Hernhag: Fyra intressanta aktier som tagit stryk i rekylen
Aktier
Elva stabila sommaraktier
Börsen
Stark fredag på börsen
Analyser
Här är fredagens färska analyser
Foto: istockphoto
Fonder
Tydliga samband mellan fondflöden och betygSpararna ratar fonder med låga betyg
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bostad
Mäklare: Restriktiva banker bromsar bomarknaden
Foto: Malin Rudblom/TT
Deklarationen
Stort skattefel för reseavdraget
24/5
Trading Direkt: Börsen, teknisk analys och den svenska kronan
Listning
Mentice på väg mot First NorthMedicinteknikbolaget värt över 1 miljard
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Analys
Credit Suisse: Ericsson gynnas av 5G-utvecklingen
Aktie
Industrivärden ser potential i VolvoHar köpt aktier för 822 miljoner
Sektor
Morgan Stanley: Guldkantade utdelningar i banksektorn
Listning
Så går det för Ossdsign i handelspremiären
Olja
Största oljeraset sedan årsskiftet
Foto: Manish Swarup/AP/TT
Indiska valet
Förvaltare: Räkna med fortsatt indiskt börslyft efter Modis seger
Spara
Bli inte nollad av storbankerna
Insider
Persson köper HM-certifikat för 150 miljoner
Insider
Sandviks vd har köpt aktier för 1,5 miljonerEfter uttalande om att han inte blir "långvarig" på posten
Bostad
Var tredje letar billigare bostad om räntan höjs till 3 procent
Analys
THQ får ny köprek från Nordea
Aktier
Småbolag rekordhögt värderadeÄven onoterat är dyrt
Aktietips
Tre heta köptips
Aktie
Nytt besked: Nu vill Veoneer ta in upp till 690 miljoner dollar
EU-valet
Nordea: Därför är EU-valet relevant för finansmarknaderna
Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT
Laxbolagen
Lax för miljarder har dött i norsk algblomningLaxbolagen rasar på börsen i Oslo
Bok
Hernhag och Sterner: Aktier är alltid bäst
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bostad
Jurist: Oskäligt att inte veta tid för tillträde