Börsen Just nu härskar ”extrem girighet på marknaden”, enligt Swedbanks marknadsstrateg Martin Hallström. Banken har ett eget ”skräck-index”, Swedbank Sweden Fear & Greed Index, som just nu slår i taket för tredje gången i år, skriver han under rubriken Strategi & Marknad på Aktiellt, Swedbank och Sparbankernas placeringssajt på nätet.

Swedbank Sweden Fear & Greed Index indikerar nu att det för närvarande råder extrem girighet på marknaden. En tillfällig andhämtningspaus vore därför både hälsosam och naturlig, menar Martin Hallström.

”Överhettad stämning”

I samband med den senaste hastiga uppgången på börsen har nu också detta sentimentindex indikerat att stämningen för närvarande är överhettad. De senaste tillfällena som indexet nådde upp till dessa nivåer var i början av juni och i mitten av juli.

Vid båda dessa tillfällen tog därefter sentimentet en andhämtningspaus, varvid också börsen rekylerade nedåt något. Med de höga sentimentsnivåer som nu råder i marknaden vore det också såväl naturligt som hälsosamt om en tillfällig andhämtningspaus inom kort åter skulle ta vid, anser Swedbank-strategen.

Index kvar på samma nivå

Under förra veckan och fram till och med måndagen den 23 november har Fear & Greed Index inte rört sig nämnvärt, enligt Martin Hallström.

­– Indexet ligger fortsatt kvar vid samma nivå som förra veckan. På måndagen den 23 november noteras det till 79, liksom det också gjorde torsdagen den 19 november. Indexet har således snart i en veckas tid indikerat att extrem girighet råder i marknaden, säger han.

Under de senaste fem torsdagarna, från den 29 oktober till och med den 19 oktober har skräckvärdet i indexet gått från neutral till rädsla och därefter till girighet och extrem girighet.

Rekordhögt sentiment

Marknadssentimentet är med andra ord rekordhögt just nu och optimismen sprängde tidigare gränser när nyheterna om flera olika vaccin publicerades i förra veckan, vilket har lett till rekordstarka börser.

Starka känslor och kraftig optimism leder ofta till sin motsats när investerarna nu börjar fokusera på vad som händer efter pandemin, och hur den ekonomiska återhämtningen kommer att gestalta sig.

Tabell: I Swedbank Swedish Fear & Greed Index i tabellen nedan mäts primära känslor som driver investerare.

Datum Värde Sentiment
23 nov 79 Extrem girighet
12 nov 75 Girighet
5 nov 57 Girighet
29 okt  28 Rädsla
22 okt 49 Neutral
Källa: Aktiellt, 23 nov. -20.