Rapport Clas Ohlsons förlust var klart lägre än väntat under det gångna kvartalet. Detaljhandelsföretaget slår dessutom till med en extra utdelning. 

Clas Ohlsons rörelseresultat under det fjärde kvartalet (februari-april) i det brutna räkenskapsåret 2021/2022 uppgick till -10 miljoner kronor.

Analytiker hade i genomsnitt räknat med -31,5 miljoner kronor, enligt Infronts sammanställning av fem estimat.

Bruttomarginalen blev 39,7 procent. Förväntat var 39,7 procent.

Clas Ohlsons försäljning i kvartalet uppgick till 1.780 miljoner kronor, vilket har meddelats tidigare.

Utdelningen föreslås bli 6:75 kronor per aktie, mot väntade 6:60 kronor. Styrelsen föreslår också en extra utdelning om 6:25 kronor per aktie ”med anledning av bolagets starka finansiella ställning, och mot bakgrund av att ingen utdelning lämnades för verksamhetsåret 2019/20”.

Höjer marginalmålet

Clas Ohlson höjer sitt mål för rörelsemarginalen till 7-9 procent, enligt ett pressmeddelande inför den kapitalmarknadsdag som bolaget håller på onsdagen.

Tidigare mål var att rörelsemarginalen skulle nå 6-8 procent.

Bolagets tillväxtmål är att försäljningen ska öka organiskt med 5 procent per år. Här var det tidigare målet en organisk tillväxt på i snitt 5 procent per år.

Vidare upprepas såväl utdelningsmålet som målet nettoskuldsmålet.

”Vi vet att det verksamhetsår som vi nyligen påbörjat är fullt av utmaningar, men det är utmaningar som vi delar med hela branschen och det är min fasta övertygelse att vi har stora möjligheter att flytta fram våra positioner. Med de strategiska prioriteringar samt de uppdaterade finansiella mål som vi presenterar på kapitalmarknadsdagen understryker vi också att vi avser växa på ett ansvarsfullt sätt”, kommenterar vd Kristofer Tonström.

Lägre försäljning än väntat i maj

Clas Ohlsons totala försäljning steg med 3 procent under maj. Analytikerna hade i snitt väntat sig en ökning på 8,0 procent, enligt Infronts sammanställning av fem estimat.

Den organiska försäljningen steg med 2 procent. Här låg konsensus på +5,6 procent.

Clas Ohlsons onlineförsäljning ökade med 9 procent under månaden, mot väntade -3,2 procent.

Jämfört med maj föregående år gav fler handelsdagar en positiv kalendereffekt med 3 procentenheter, uppger Clas Ohlson.

Vid periodens utgång uppgick det totala antalet butiker till 228 (229).

I Sverige var försäljningen 3 procent upp. Organiskt sjönk försäljningen i Norge med 2 procent, i Finland var den upp 12 procent och regionen Utanför Norden visade en minskning på 16 procent.