Aktier Intresset för börsen var skyhögt i januari, där stora rörelser i enskilda bolag lockade till intensiv handel. Bland favoriterna fanns Evolution Gaming men också en rad utländska bolag.

– Intresset för sparande i allmänhet och börsen i synnerhet har exploderat, säger Nordnets sparekonom Frida Bratt som också konstaterar att det häromdagen uppmättes den högsta handelsaktiviteten under en enskild dag i Nordnets historia.

Även hos Avanza har spararna varit synnerligen aktiva och antalet affärer steg med hela 85 procent jämfört med samma månad i fjol.

– Handelsaktiviteten under årets första börsmånad har varit mycket hög och privatspararna nettoköper aktier för elfte månaden i rad. Januari har historiskt varit en stark börsmånad och de bokslut som redan kommit visar på en tydlig förbättring för många bolag likväl som en renässans för utdelningar, säger Avanzas sparekonom Nicklas Andersson

Den redan höga aktiviteten accelererade ytterligare i samband med de häpnadsväckande rörelserna i bolag som Gamestop, AMC och Nokia, i vilka sparare på forumet Reddit drev upp ett köptryck som fick aktierna att rusa och därmed orsaka enorma förluster för blankarna. Gamestop finns också med bland de mest köpta aktierna hos Nordnets kunder.

Men det fanns också annat som lockade. Laddstolpsbolaget Zaptec slog sig in på både Avanzas och Nordnets köplistor. Bolaget är noterat på norska Euronext Growth, före detta Merkur Markets, en norsk motsvarighet till svenska First North. Zaptec rider på hållbarhetsvågen, och spararna har rusat till aktien. Även andra ”gröna aktier” återfinns i köptoppen, säger Frida Bratt.

– Hållbarhetstrenden är här för att stanna, och den gröna omställningen är absolut nödvändig. Men rallyt i vissa av de så kallade ESG-bolagen kräver lite eftertanke. Värderingarna har dragit iväg, inte för att vinsterna väntas öka mycket kommande år, utan för att kapital från stora förvaltare flödat in i hållbarhetsstämplade bolag. Då ska man ha i åtanke att stora flöden snabbt också kan gå åt andra hållet, säger Frida Bratt.

Ett nytt bolag i den absoluta köptoppen är kinesiska Tesla-utmanaren NIO.

– NIO har rusat i popularitet, antalet ägare via Nordnets plattform har på ett år ökat med häpnadsväckande 2 800 procent. Investerarna vill hitta ”nästa Tesla”. Spararna räds i detta inte den politiska risk i kinesiska aktier som uppenbarat sig den senaste tiden, med handelsrestriktioner mellan USA och Kina samt Alibaba-grundaren Jack Mas försvinnande, säger Frida Bratt.

Högt upp på köplistorna hittar vi dessutom live casino-bolaget Evolution Gaming som inkluderades i OMXS30 vid årsskiftet.

– Evolution Gaming är en favorit bland privatspararna och har fyrdubblat antalet ägare senaste året. Efter en snabb korrektion på minus tio procent under några dagar passade privatspararna på att köpa aktien. Det har gjort att Evolution Gaming seglat upp som den 9:e mest ägda aktien på vår plattform, säger Avanzas Nicklas Andersson.

Även Volvo finns med på båda nätmäklarnas köplistor.

– Verkstadsbolaget Volvo lockar också spararna under månaden. Cykliskt har generellt fått vind i seglen under den rotation vi sett sedan slutet på förra året. En av Volvos amerikanska konkurrenter Paccar har dessutom höjt sin prognos för lastbilsleveranser i år, vilket privatspararna till synes tror att Volvo också kommer göra. Att ha en viss exponering mot cykliska branscher just nu när många tror att konjunkturen förbättras kan visa sig klokt, säger Avanzas Nicklas Andersson.

På säljsidan hittar vi bland annat Astra Zeneca som var den aktie som var mest nettoköpt hos Avanza i december.

– AstraZeneca har varit en favorit bland privatspararna senaste året samtidigt som antalet aktieägare tredubblats. Aktien har befunnit sig på köptoppen senaste kvartalet, men efter uppgången senaste månaden ser vi nu vinsthemtagningar. Att det handlar om just vinsthemtagningar är tydligt då det är den mest sålda aktien i januari samtidigt som antalet aktieägare bara minskat på marginalen, säger Avanzas Nicklas Andersson.

Mest nettoköpta Avanza Mest nettosålda Avanza
Evolution Gaming AstraZeneca
Volvo B PowerCell
Investor B Swedbank
Essity B Gravity
Avanza Addnode
NIO H&M
GameStop Nordea
Zaptec Byggmax
Sandvik ICA Gruppen
Handelsbanken A Recipharm

 

Mest köpta via Nordnet Mest sålda via Nordnet
Investor Spotify
Evolution Gaming Sinch
Kinnevik VISA
Zaptec AstraZeneca
NIO Atlas Copco
Volvo Intrum
Embracer Swedbank
SAS H&M
Soltech Energy Sweden Nokia
Azelio Telia
Placera
Aktiechefen: Risken för rekyl har ökatKan ge bra köplägen närmaste veckorna
Pandemin
Ingves: Kan behövas ytterligare finanspolitiskt stöd"Viktigt att undantag i amorteringskravet förblir tillfälliga"
Analyser
Här är tisdagens färska köprekar
Börsen
"Aktiemarknaden har tillräcklig medvind för att stå emot forumhaussen"Men Landeborn ser andra orosmoln
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
Bopriserna ökade i hela landet i januari
Insiders
Insiders som handlat aktier efter rapporterna
Börsen
Bra fart på börsen
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Bättre på alla punkter för ElectroluxDelar ut 8 kr
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Rapport
Tele2 strax över förväntanMen ingen extrautdelning
Foto: Richard Drew/AP/TT
Aktie
Spotify höjer priserna
Börsen
Breda uppgångar i Asien
Aktie
Omvänd vinstvarning från Boozt
Foto: AP/TT
Wall Street
Stark måndag på Wall Street
Krönika
Hernhag: Viktigare än någonsin med bra investeringar
Placera
Chefsstrategen: Räkna med uppgång upp till 15 procent i årNordea fortsätter övervikta aktier
Placera
Förvaltaren: Investerare underskattar risk från låga räntor
Sverige
Oxford: Stark data gör nya lättnader mindre sannolika"Svenska ekonomi fortsatt relativt stark"
Foto: Copyright (c) 2015 Shutterstock. No use without permission.
Bostad
Säljarnas fördel på bomarknaden
Aktie
Ny högsta-rekommendation för Tesla
Foto: Suvad Mrkonjic/TT
BNP
SCB: Sveriges tillväxt lägre än väntat
Balder ökar ytterligare i EntraSelin: Ingenting har ändrats
Foto: istockphoto
Analyser
Här är måndagens många nya köprekar
Foto: Shutterstock
Råvaror
Silverpriset lyfter efter "köpattack"
Foto: istockphoto
Aktier
Tre nya aktier i Paretos februariportföljOch tre som åker ut
Placera
Börsveckan: Två aktier att köpa och fyra att avvakta med