Experterna: Så placerar du 400 000 kr

Publicerad 2014-03-25 11:36

Chatt Företagsobligationsfonder, elavtal och hur man bäst placerar 400 000 kr på två år. Frågorna var många när Privata Affärers chefredaktör Per Hammarlund och reportern Johan Markwall chattade med läsarna i dag. Läs alla frågor och svar här.

Kajsa: Tycker ni att man ska binda sitt elavtal nu?
Per och Johan: När man ser på avtal så gäller i stort sett samma resonemang som för bolån. På lång sikt menar många att rörligt pris ger lägre kostnad. Men ett fast pris ger å andra sidan dig en större trygghet som kanske underlättar nattsömnen.

Jalle: Hej, Jag är en pigg pensionär som kan tänka mig att arbeta vidare trots att jag är pensionär. Jag undrar hur mycket jag får tjäna innan det påverkar mitt bostadstillägg?
Per och Johan: Enligt nya regler som gäller från i januari så får du tjäna 24 000 kr per år innan det påverkar bidraget. Detta gäller per person i hushållet.

Golfare: För två år sedan var jag med i er populära placerargolf. När kan jag anmäla mig till årets golf? För det har ni väl igen?
Magnus Gustavsson: Visst ska vi ha placerargolf även i år! Både den 21 maj och 21 augusti. Då kombinerar vi i vanlig ordning rådgivning med efterföljande golf. Den 1 april öppnas anmälningssajten här på vår hemsida.

Lennart: Vad anser ni om Kinafonder?
Per och Johan: Kina är på väg att bli världens största ekonomi så det ter sig ganska naturligt att vi borde spara mer där. Hur det går för fonderna på kort sikt är svårt att säga. I år har Kinafonder backat med 6 procent i snitt. Det har gått något bättre för de breda Kinafonderna som också får investera i Hongkong och Taiwan.

Erik: Hej, Funderar på att hyra ut familjens villa inför utlandsflytt senare i år. Vad är skäligt att ta ut i hyra?
Per och Johan: Hej Erik. Regeringen har infört nya, mer generösa, regler vid andrahandsuthyrning. Enligt de nya reglerna kan du ta ut upp till 4 procent av villans marknadsvärde i hyra per år, utöver slitage och drift. Hyresintäkter på upp till totalt 50 000 kr är skattefria, resten beskattas med 30 procent.

Linda: Just nu funderar jag över att köpa korta räntefonder och undrar om det finns insättningsgaranti för fonder också. Är det samma som för ett vanligt konto, 100,000 euro? Är det samma som för ett vanligt konto, 100,000 euro?
Per och Johan: Nej, det finns ingen insättningsgaranti för fonder. Det behövs inte eftersom fondens innehav inte är sammanblandad med fondbolagets ekonomi. Om ett fondbolag skulle gå i konkurs eller läggas ned finns ditt fondsparande ändå kvar. Om det ändå, av någon anledning, inte skulle gå att reda ut vad som är dina tillgångar finns det ett investerarskydd som träder in. Då betalar staten ut upp till 250 000 kr. Det är bara sparinstitut som betalar en särskild avgift till Riksgälden som omfattas av investerarskyddet.

Fredde: Hej Om man inte är så insatt och inte vill bevaka marknadens varje rörelse kan det vara en bra idé att köpa en blandfond som exempelvis AMF med låg avgift och endast ha en fond att månadsspara i eller bör man ha en portfölj av minst ”x” antal fonder?
Per och Johan: Hej! Det bästa är att välja ett par blandfonder och på så sätt sprida riskerna. AMF Balansfond är bra, men nästan 60 procent av innehaven är svenska. Vill du få in ett utländskt inslag kan du lägga till Danske Invest Horisont Balanserad som investerar i de aktiefonder och räntefonder som Danske Invest tror mest på för tillfället.

Irene: Hej, jag undrar hur mycket min pension påverkas om jag slutar jobba vid 63 o lever på sparpengar i 2 år före pensioneringen? Är 61 nu o har jobbat 40 år när jag är 63
Per och Johan: Hej Irene. Om du går i pension tidigt (tillåtet från 61 års ålder) blir din pension givetvis lägre än om du väntar några år. Inkomst- och tjänsrtepensionen sänks med cirka 0,5 procent per månad före 65 års ålder. Skjuter du i stället på uttaget så ökar den med cirka 0,7 procent i månaden efter 65 till 67 års ålder.

mamma: Om jag vill investera 10.000 kr är det då klokt att göra det i en kapitalförsäkring hos ex avanza?
Per och Johan: Ja, det låter som en bra idé. En nackdel som du bör tänka på är att du inte får dra av ev förluster i kapitalförsäkringen. Samma regler även om du öppnar ett investeringssparkonto, ISK.

Kalle: Vad anser ni om Rysslandfond? Köp eller sälj? stor förlust? Tack
Per och Johan: Vi anser i dagens läge att man gott kan avvakta med köp. Har du stor förlust är det din placeringshorisont som avgör. På lång sikt är Ryssland så intressant som marknad att börsen där kommmer att stiga igen. Men räkna med att det kommer att ta tid. Den spekulativt lagde kan köpaandelar till den låga värdering som gäller i dag på Moskvabörsen.

Skövde-Nisse: Hej, en kompis sa att han gett bort PPM-pengarna till sin fru … Kan man det???
Per och Johan: Ja. Men det går inte att ta tillbaka pensionsrätten om du ångrar dig. Vid en ev skilsmässa upphör överföringen automatiskt. Tänk också på att en överförd premiepension räknas ned 8 procent.

ellinoromaira: Är 24 flyttat hemifrån i egen bostadsrätt. Har 2.42 procent i ränta o ingen amortering. Kan man försöka sänka räntan mer då?
Per och Johan: 2,42 låter helt ok. Om du ska ha en chans att förhandla dig till en bättre ränta måste du kunna erbjuda banken att ta hand om övriga delar av din ekonomi, ex ditt sparande.

Fredrik: Vad anser ni börsen som helhet? Dags att gå in?
Per och Johan: Börsen är rätt dyr. Värderingen ger med andra ord ingen bra vägledning. Gå in med försiktighet om du funderar på det. Välj aktier som ännu inte slagit kursrekord utan hamnat i en svacka som kan vara tillfällig

Birgitta: Hur sparar ni själva i aktier och fonder?
Per och Johan: Det redovisar vi i varje nummer av tidningen. Du hittar våra innehav längst bak i tidningen.

Nöjd läsare: Jag ska börja spara i fonder. Hur gör jag smartast?
Per och Johan: Förslagsvis så köper du billiga indexfonder hos någon nätmäklare eller nischbank. Det är en billig och bra lösning som även ger en god chans till avkastning. Förslag på fonder hittar du under fliken Placera i varje nummer av Privata Affärer. Här finns också våra tre modellportföljer, som löper på olika lång sikt beroende på hur lång tid du vill spara.

Mr I: Förslag på Indexfonder; Sverige, Europa, Globalt samt sektorer. Detta på 2-3 års sikt. Tack sam för svar.
Per och Johan: Vi rekommenderar vår korta portfölj som du hittar i tidningen under Placera-vinjetten. Du ser du även PA fondfavoriter under bland annat Indexfonder.

Anders: Hej! Vad anser ni om Nordeas olika räntebevis och hur säkra är de?
Per och Johan: Det beror på vilket räntebevis du väljer. Det finns de med högre eller lägre risk. Du får generellt sett bättre ränta än på sparkonton.Tänk på att du saknar insättningsgaranti för denna typ av placering.

Hans: Fördelen med direktavkastning ? Dagen efter har aktien minskat med motsvarande. Ex Swedbank
Per och Johan: Börsens minne är kort. Aktiekursen brukar relativt snart hämta in nedgången efter utdelningen.

Malle och Palle: Hur kommer det sig att Skagen fonder som Skagen Global och Kon-Tiki rankas så högt som det görs just nu trots dålig utveckling?
Per och Johan: Du måste se utvecklingen på lång sikt. Och där har Skagens fonder hävdat sig bra. Under finanskrisen har tillbäxtmarknaderna rent allmänt haft en svag utveckling jämfört med de utvecklade marknaderna i Europa och USA. När världsekonomin återhämtar sig på allvar lär tillväxtmarknaderna åter igen leverera.

Tommy: Vill först säga att Plceringsguiden är en mycket bra tidning, längtar redan till nästa nr: min fråga, ska man våga låna ett mindre kapital till en ränteplacering alt köpa aktier så som marknaden ser ut idag.
Per och Johan: Tack! Men vi avråder från alla typer av spekulationer med lånade pengar.

Jonas: Jag sparar idag till pensionen i en IPS. Från och med nästa år kommer avdragsrätten för pensionssparande minska för att försvinna 2016. Hur gör jag bäst för att förvalta det jag sparat i min IPS? Och hur ska jag tänka med framtida sparande till pensionen?
Per och Johan: Se till att ha så låga avgifter som möjligt i din befintliga IPS, annars äts kapitalet upp av avgifter. När det gäller framtida sparande tycker vi att du ska öppna ett ISK-konto.

Christina W: Hej, Är endast 39 år och sjukpensionär. Har en väldigt liten pension, knappt 7000 kr netto. Om jag ska försöka spara, vad är då bäst att satsa på? Hälsningar Stina
Per och Johan: Ta en så liten risk som möjligt med ditt sparande. Välj ett bra räntekonto med insättningsgaranti. Du hittar aktuella tabeller med alla bästa sparräntorna i varje nummer av Privarta Affärer.

Arne : Hur ser de närmaste 5 åren ut för företagsobligationsfonder? Är det lönsamt att fortsätt att köpa andelar ?
Per och Johan: Så länge vi har låga räntor är det ett bra sätt att hålla nere riskerna i stället för att satsa på aktiefonder. Ett bra alternativ är att satsa på flexibla Catella Nordic Corporate Bond Flex, som hjälper dig att bevaka marknadens utveckling.

Linda: Hej! Har SEB bioteknikfond och står i valet och kvalet om jag ska sälja av den nu då den börjat rasa endel. Vad ni? Sen undrar jag vilka länder man ska satsa i framöver, några som är på gång?
Per och Johan: Det beror på hur din fondportfölj ser ut i övrigt. Äger du enbart en bioteknikfond kan du sälja en del och sprida risken genom att köpa fonder med andra inriktningar. Ingår bioteknikfonden i en större portfölj kan dugott avvakta utvecklingen ett tag till. Trenden för bioteknik och läkemedel är fortfarande stark.

nikke: angående PPM om man inte orkar följa marknaden hela tiden samt inte vill lägga pengar på någon förvaltare vilka PPM fonder ska man satsa på är 43 år så jag har många år kvar
Per och Johan: Följ vår PPM-portfölj. Du hittar den i varje nummer av Privata Affärer. Sedan starten 2004 har portföljen stigt med 106 procent jämfört med index som under samma tid stigit med 70 procent.

Fondfundering: AMF rensar ju bland sina ITPK-fonder och nu finns i princip bara en handfull indexfonder från Pictet utöver egna AMF-utbudet. Pictet-fonderna saknar betyg hos Morningstar och jag kännermig rådvill. Är Pictets indexfonder värda att satsa på?
Per och Johan: Pictets indexfonder är inte sämre än andra indexfonder. Dessutom har de ok avgifter.

Kaarina: Hur placerar jag 800000kr bäst. Har dom i BankNorwegian för tillfället. Önskar köpa en bostadsrätt om några år. Har pension på 12300 netto och hyra på 5920kr. Tack för svar.
Per och Johan: Med tanke på att du behöver pengarna inom en snar framtid tycker vi att du gjort ett bra val redan nu.

Linnea: Ska lägga om ett lån på 800 000. Har 2 i samma storlek bundna 1-3 år till amorteringsfritt. Hur ska jag tänka? Vad är rimlig ränta? Tacksam för vägledning. Min ekonomi är god o långsiktig.
Per och Johan: Vi är båda svaga för att välja rörlig ränta, eftersom det visat sig vara bäst över en länge tidsperiod. Så välj åtminstone ett av dina lån med rörlig 3-månadersränta. Du bör kunna förhandla dig till runt 2,3-2,4 procent.

Sparare: Hej , Hur rekommenderar ni att man placerar ca 400 000 kr kortsiktigt? (ca 2 år)
Per och Johan: På så kort tid är det bara högräntekonto som gäller. Vilket som är bäst för dig hittar du i tidningen eller här på vår sajt.

Kalle: Hej! Är på jakt efter en bra utdelningsaktie. Horisonten är väldigt lång, ca 30-60år. Tanken är att månadsspara 10k och i framtiden kunna leva på på min utdelning(önskedrömmar). Funderat lite på något investmentbolag vilket skulle du/ni välja på långsikt? Några andra förslag? Tack för en bra Chatt!
Per och Johan: Fastighetsbolaget Castellum är ett av de få bolagen på stockholmsbörsen som aldrig har sänkt sin utdelning. Aktien har stigit starkt på sistone. Så du kanske kan avvakta en nedgång innan du går in i aktien. Du kan även fylla på med något eller några av börsens investmentbolag. Ex Investor eller Ratos. Även bankerna är ett alternativ. Då kanske främst SHB eller SEB.

Leif: Hej Tänkte börja spara ( långsiktigt) åt mitt barnbarn i fonder. Vad kan du rekomendera MVH Leif
Per och Johan: Läs nästa nummer av Privata Affärer. Då har vi fyra rykande aktuella sidor om just att spara till barn eller barnbarn. Vi visar då även tre unika portföljer på detta tema.

Hans: Hej! Vad tror ni om att istället för att ta ett banklån för bilköp så privatleasar man istället?
Per och Johan: I årets första nummer av Privata Affärer analyserade vår bilexpert Mikael Stjerna just detta. Hans slutsats är att privatleasing är en onödigt dyr lyx. Banklån blir billigare. Läs mer PA nr 1 sidorna 47-49.

Undrande: Hej!Jag har en placeringsspecialist på Nordea. Har nu ca 2 miljoner på ISK och allt har ännu hamnat i Nordeas egna fonder. Samma sak nu när jag satt en del även i Handelsbanken. Min fråga är om det finns någon oberoende handlare, eller om hur jag bäst hittar prisvärda bra fonder på en 5-7års placering.Hälsn. prenumerant
Per och Johan: Här är ytterligare en fråga som kräver ett längre resonemang. Ring Johan på hans telefontid i morgon mellan kl tio och tolv på 08 735 55 57.

Magnus Gustavsson: Dessvärre är tiden slut och vi har inte hunnit svara på alla frågor. Ni som inte fått svar kan ringa till Johan Markwall i morgon onsdag mellan klockan 10 och 12 på telefon 08 736 55 57. Då ska han försöka svara på era frågor.