Börsen Sommarens börsrally tog ytterligare fart efter förra veckans oväntat låga inflationssiffror från USA. Men faran är långt ifrån över och aktieplacerare bör undvika att dras med i köpyran, enligt experter som Privata Affärer talat med. 

Den höga inflationstakten i USA bromsade in mer än väntat till 8,5 procent på årsbasis i juli från strax över 9 procent månaden innan. Kärninflationen, rensat för energi och livsmedel, var oförändrad jämfört med juni på 5,9 procent, även det under analytikernas förhandsprognoser. 

Börserna tog ett glädjeskutt efter beskedet och drygade ut sommarens uppgångar, den senaste månaden är Stockholmsbörsen och det breda amerikanska aktieindexet S&P 500 upp 8,4 respektive 12,2 procent. Men börsturbulensen som präglade första halvåret 2022 är inte över, bedömer experter som Privata Affärer talat med. 

USA:s centralbank Federal Reserve, Fed, kommer inte att ändra kurs baserat på inflationssiffrorna för juli utan fortsätta räntehöjningar är att vänta. Dels är inflationen alltjämt hög, dels börjar landets urstarka arbetsmarknad göra avtryck i löneutvecklingen, något som Fed håller ett vaksamt öga på, enligt experterna.

– Lönerna steg med runt 6 procent i årstakt, vilket talar för att inflationen kan ligga en bra bit över Feds målnivå under en rätt lång tid framöver, säger Maria Landeborn, senior strateg på Danske Bank. 

Länsförsäkringars allokeringschef Sebastian Hallenius gör en snarlik bedömning.

– När inflationen tar sig till lönerna börjar man oroa sig för en snöbollseffekt på riktigt. Det är inte positivt och Fed kommer att behöva fortsätta strama åt för att bromsa ekonomin, säger han. 

Utöver centralbankernas räntehöjningar blir konjunkturutsikterna allt dystrare. Sebastian Hallenius på Länsförsäkringar är inte säker på att sommarens börsuppgång håller i sig och när det gäller utvecklingen framåt är han “inte särskilt positiv”. 

– Många tolkar det här som en björnmarknadsrally och jag lutar nog också åt det. Konjunkturellt kommer utvecklingen att fortsatt vara svag framöver, säger han, och tillägger:

– Även om mycket redan är inprisat i kurserna kan man inte köpa aktier brett enbart baserat på värdering i det här läget.

I sin positionering inför hösten väljer han bort tillväxtaktier, som fått ett uppsving under sommaren när riskviljan i marknaden återvänt och marknadsräntorna kommit ned, för mer etablerade storbolag.

– I den här miljön föredrar vi att äga kvalitetsbolag med hög avkastning på eget kapital och som är mer konjunkturokänsliga, säger Sebastian Hallenius.

Danske Bank tror att både Europa och USA går in i en mild lågkonjunktur inom det närmaste året. 

– Vår bild är att marknadens fokus mer och mer kommer att riktas mot den försämrade makrobilden och att tillväxten för världsekonomin växlar ned, säger Maria Landeborn. 

– Vårt huvudscenario är att recessionen i USA blir mild, men så länge det råder osäkerhet tycker vi att man ska vara försiktig med att hoppa på den här börsuppgången, tillägger hon.

Maria Landeborn förklarar att Danske Bank har en neutral syn på aktier i dagsläget. 

– Vi tror inte att börsturbulensen är över. Däremot tycker vi att man ska vara kvar på marknaden, men minska risktagandet genom fokus på defensiva bolag och kvalitet, säger hon.

På aktiesidan förordar Danske Bank den amerikanska marknaden och defensiva sektorer som hälsovård, kraftförsörjning (utilities) och dagligvaruhandel. 

– Det grundar sig i vår bedömning att den amerikanska ekonomin är i ett bättre skick jämfört med Europa, som står inför en gaskris i vinter, och tillväxtmarknader där bland annat Kina går svagt, säger Maria Landeborn.