Resa Den kraftiga nedgången i efterfrågan på flygresor som en följd av pandemin covid-19 väntades av många så småningom leda till en skarp prisökning för flygbiljetter. Så kan det fortfarande bli - men ännu har inget av detta synts och det väntas inte heller bli verklighet den närmaste tiden, enligt branschexperter. Det skriver CNBC.

För att hantera den lägre efterfrågan har många flygbolag valt att flyga med tomma mittsäten och dessutom har ansträngningarna för att rengöra flygplanen ökat. Men detta har ännu inte lett till högre priser.

”Flygbolagen försöker helt enkelt sätta folk på sätena”, säger Kent Gourdin, professor och chef över programmet Global Logistics and Transportation vid högskolan i Charleston.

Innan allmänheten åter kan resa med förtroende räknar han inte med några prishöjningar.

”Affärsresandet är fortfarande nedåt eftersom många företag inser att virtuella möten ofta kan generera samma fördelar som de som hålls ansikte mot ansikte. /…/ Fritidsresenärer är inte komfortabla med att boka kostsamma resor till populära destinationer när de inte vet vad de kommer att mötas av när de anländer”, säger Kent Gourdin.

Enligt Dean Headley, medförfattare till Airline Quality Rating, är flygpriserna i tredje och fjärde kvartalet normalt högre än under första halvåret. Men detta är inte normala tider, säger han.

”Det skulle vara mycket svårt för flygbolagen att höja priserna för resandet i höst och fortfarande behålla de små passagerarvolymer de har. /…/ Priset är fortfarande en stor faktor i valet att flyga”, säger han.