Bok Pensionsexperten och författaren Nils Bacos är tillbaka med en ny och kraftigt omarbetad upplaga av boken ”Bli inte Blåst på Pensionen”. Men titeln till trots så handlar det inte enbart om pension. I stället tar han ett helhetsgrepp och guidar läsaren till en bättre privatekonomi.

− Allt vävs samman i vårt komplexa samhällsystem. Lön, skatter, föräldrapenning, sjukpenning, pensioner, anställningsavtal mm. Det är som att åka slalom. Känner man till hur det hela hänger ihop kan man undvika fällorna och komma ut som en vinnare i det ekonomiska pusslet, säger Nils Bacos.

Bacos är i dag oberoende konsult i pensions- och försäkringsfrågor. Men han har också ett förflutet som pensionsrådgivare där han under åtskilliga årtionden hjälpt privatpersoner och företagare med deras ekonomi.

− Det vanligaste misstaget som folk gör är att inte bry sig om sin pension redan tidigt i livet. Det är viktigt att vara välinformerad och inse att långsiktigt sparande lönar sig, säger Nils Bacos.

I den tredje och rejält utökade upplagan av ”Bli inte Blåst på Pensionen!” tar Bacos ett helhetsgrepp när det gäller privatekonomi och sparande, både när det gäller löntagare och egenföretagare. Han går igenom pensionssystemet, vad man ska tänka på när man sparar till pensionen, vilka skattemässiga effekter valen kan få och hur man ska tänka när man byter arbetsgivare.

En nyhet i den utökade upplagan är frågan om flytt av pensionsförsäkringar.

− Att flytta pensionspengar har blivit en jätteindustri där många vill vara med och dela på kakan. I en pressad situation på banken är det viktigt att snabbt kunna ställa rätt frågor. Med hjälp av boken får du klarhet i vilka frågor du ska ställa, säger Nils Bacos.

Vilket är det viktigaste rådet du kan ge till pensionssparare?

− Lyssna, lär och var lyhörd och ta reda på fakta. Fundera på vem som lämnar informationen och på hur de tjänar sina pengar. Tro inte på allt du hör från dina kompisar, det de säger är kanske rätt för dom men inte för dig, säger Nils Bacos.

Men boken handlar alltså inte bara om pension. Bacos visar vikten av att ha ett helhetsperspektiv på sin ekonomi och sitt långsiktiga sparande. Frågorna i boken spänner mellan högt och lågt för vi ställs alla inför olika val som vi egentligen inte förstår konsekvenserna av.

− Mycket handlar förstås om hur och när du ska spara och inte enbart sparande till pensionen. Vi har därför utökat boken med ett antal teman, bland annat om hur du väljer rätt försäkring såsom livförsäkring och sjukförsäkring. Vi tar bland annat upp skillnaderna mellan de olika bolagens liv- och sjukförsäkringar och förklarar vad man ska tänka på för att få rätt försäkring till rätt pris, säger Nils Bacos.

Vem kan ha nytta av att läsa boken?

− Alla! Från första sommarjobbet, inför föräldraledighet, vid jobbyte och till dess det är dags att gå i pension. När du tar en anställning måste du göra ett antal val som blir avgörande för din ekonomi och framtid. Den som startar och driver företag har nytta av att läsa boken för att få kunskap som leder till ett bättre ekonomiskt utfall. Den som står i begrepp att köpa sjuk- eller livförsäkring kan spara mycket pengar genom att välja rätt, säger Nils Bacos.

Not: Du som läser Privata Affärer kan köpa boken i vår bokhandel. Beställ här.