Börsen Det mest troliga är att vi just nu ser ett björnmarknadsrally och ingen hållbar vändning på aktiemarknaden. Det menar investeringsspecialisten Ritu Vohora på T. Rowe Price.

I en färsk marknadsanalys skriver hon att det visserligen är extremt svårt att veta när en björnmarknad bottnat. Men det finns många tecken som tyder på att botten ännu inte är nådd.

”Inflationen fortsätter att vara Feds främsta prioritet och det är osannolikt att Fed kommer att rycka i för att rädda marknaden. Vi ser förvisso att aktievärderingarna kommit ner men det handlar ändå om rätt så normala nivåer. Det kan finnas nedsida särskilt i sektorer där multiplarna fortfarande höga och där en vikande vinsttillväxt ännu inte prisats in”, skriver hon och påpekar att vinstprognoserna ser alldeles för optimistiska ut med tanke på risken för recession.

Men allt är inte nattsvart, menar Vohora. Tillväxten bromsar in men från en hög nivå. Det finns också tecken på att inflationen toppat. Sammantaget tror hon dock att vi får se fortsatt turbulens på aktiemarknaden.

”Det känns mer som ett björnmarknadsrally och volatiliteten på aktiemarknaden lär bestå. För investerare gäller det att ha en väldiversifierad portfölj och inte lägga för stora positioner i enskilda aktier. Var tålmodig när det gäller att öka innehaven. Tiden där det blir köpläge kommer och det dröjer förhoppningsvis inte alltför länge”, skriver hon.