Författaren Nils Bacos har mer än 30 års erfarenhet som pensionsrådgivare.

Pension Att spara till pensionen är något vi alla vet är nödvändigt för att få en dräglig pension. Men vad många missar är att planera pensionsuttagen när man går i pension. Genom att optimera uttagen kan du få tusentals kronor mer i pension, säger författaren och tidigare pensionsrådgivaren Nils Bacos.

Under sina 30 år som pensionsrådgivare har Nils Bacos ofta slagits av att många börjar fundera över sin privata ekonomi först efter att de har gått i pension, när det i princip kan vara för sent att göra ändringar.

– Jag tycker det är viktigt att man tidigt kartlägger sitt totala sparande för att få en helhetsbild. Förutom statlig pension, tjänstepension och privat sparande kan det även handla om allt från boende till aktier och fonder. När den kartläggningen är gjord kan du lättare ta ställning till när det är möjligt för dig att gå i pension, säger Nils Bacos.

Nils Bacos har skrivit boken ”Planera pensionsuttagen rätt! – en bok om att göra rätt val”. Det är något av en handbok med handfasta tips om hur du ska planera dina pensionsuttag för att maximera din pension. I boken hjälper han dig att förstå de faktorer som påverkar utbetalningen av pensionen och hur de inverkar på pensionen. 

– En viktig parameter är att förstå hur skattesystemet fungerar. Se till att ta ut pensionen utan att passera brytpunkten för att på så sätt slippa betala högre skatt och få ut mer för konsumtion. Om pensionsinkomsten hamnar över brytpunkten går det att rulla fram en del av din utbetalning av pensionen och hoppas att brytpunkterna stiger, säger Nils Bacos.

I boken ger han många exempel på hur olika personer planerat sin ekonomi beroende på situation och utgångsläge, exempel som hjälper läsaren att hitta en personlig lösning. Genom att svara på ett antal frågor i boken får du nyckeln till hur du själv kan agera.

Det handlar om viktiga val som i slutändan kan ge dig tusenlappar mer i pension om du agerar. Men det gäller alltså att agera innan du går i pension.

– Ett annat tips är att utnyttja flytträtten innan du går i pension. Det kan öka pensionsutbetalningen ordentligt. Ta reda på vilka livslängdsantaganden olika bolag har för dina livsvariga pensioner. Välj ett som har lågt livslängdsantagande, låga avgifter och som du tror kommer att ge en hög avkastning, tipsar Nils Bacos.

Har du något annat knep för att maximera pensionen?

– Fortsätt jobba om du tycker det är roligt och orkar. Eftersom arbetsgivaren inte betalar tjänstepension efter 65 och de sociala avgifterna sjunker året därpå kan det i så fall också vara läge att förhandla upp lönen.

Om boken:

Planera Pensionsuttagen Rätt! är boken som hjälper dig att leva ett rikare liv som pensionär. Den första upplagan kom redan 2012 och nominerades då till Statens Pensionsverks pris Guldkanten som beskrev den som ”en bok som ger den intresserade all nödvändig information i konsten att maximera sin framtida pension”.

Du som läser Privata Affärer får köpa ”Planera pensionsuttagen rätt” för specialpriset 249 kr + 30 kr i porto. Med boken följer ett blad med uppdaterade brytpunkter, belopp och annat som gör dig helt uppdaterad vad som gäller 2019.

Beställ boken här.

Placera
Handelsbanken: Så ska du placera i höst
Fond
Här är Blechers nya fondSka investera i börsens avknoppningar
Sektor
Danskes nya syn på fastighetsbolagenÄndrar rekommendationer efter analytikerbyte
Spara
Nu sänker toppaktörerna sparräntorna
Foto: istockphoto
Analyser
Flera köprekar bland torsdagens analyser
Aktietips
Två köpvärda aktier - och två du kan vara utan
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Börsen
Uppåt på börsen
Aktie
SHB: Wärtsiläs vinstvarning riktigt "hemsk"
Bostad
Valueguard: Så mycket rörde sig bopriserna i augusti
Foto: istockphoto
Asien
Blandat i Asien efter amerikansk räntesänkning
Fed
Powell: Beredd att sänka ytterligare om det behövs
FED
Fed sänker räntan igenVäntat besked från amerikanska centralbanken
Pension
Så många gör aktiva premiepensionsval
Krönika
Hernhag: Vi måste våga vara offensiva i vårt sparande
Notering
Hernhag: Teckna riskkapitaljätten EQT
Foto: Hanna Franzén/TT
Riksbanken
Ingves: Osannolikt med räntesänkning
Foto: Claudio Bresciani/TT
Budgeten
Här är nyheterna i höstbudgeten
Analys
Kinnevik: SEB kan inte hitta nästa Zalando i portföljenSaknar onoterade "triggers" som kan lyfta aktien
Bostad
Ingves: Boprisuppgången beror på dysfunktionell marknad
Bostad
Spekulanternas prisförväntningar stiger
Analys
SHB: Marknaden för optimistisk om HexagonHandelsbanken slopar köprek
Bostad
Rapport: Unga kan inte köpa bostad – och får inte lånaDet räcker inte att spara barnbidraget i 18 år
Foto: Pi Frisk/TT
Notering
Akelius vill notera stamaktier
Räntan
Regeringen spår oförändrad ränta kommande årNollränta först 2022
Bostad
Regeringen: Minskad risk för snabb prisnedgång på bomarknaden
Aktie
Kinneviks vd: Därför delar vi ut Millicom
Aktietips
Grafguruns aktietips: Köpsignal i läkemedelsbolaget