Författaren Nils Bacos har mer än 30 års erfarenhet som pensionsrådgivare.

Pension Att spara till pensionen är något vi alla vet är nödvändigt för att få en dräglig pension. Men vad många missar är att planera pensionsuttagen när man går i pension. Genom att optimera uttagen kan du få tusentals kronor mer i pension, säger författaren och tidigare pensionsrådgivaren Nils Bacos.

Under sina 30 år som pensionsrådgivare har Nils Bacos ofta slagits av att många börjar fundera över sin privata ekonomi först efter att de har gått i pension, när det i princip kan vara för sent att göra ändringar.

– Jag tycker det är viktigt att man tidigt kartlägger sitt totala sparande för att få en helhetsbild. Förutom statlig pension, tjänstepension och privat sparande kan det även handla om allt från boende till aktier och fonder. När den kartläggningen är gjord kan du lättare ta ställning till när det är möjligt för dig att gå i pension, säger Nils Bacos.

Nils Bacos har skrivit boken ”Planera pensionsuttagen rätt! – en bok om att göra rätt val”. Det är något av en handbok med handfasta tips om hur du ska planera dina pensionsuttag för att maximera din pension. I boken hjälper han dig att förstå de faktorer som påverkar utbetalningen av pensionen och hur de inverkar på pensionen. 

– En viktig parameter är att förstå hur skattesystemet fungerar. Se till att ta ut pensionen utan att passera brytpunkten för att på så sätt slippa betala högre skatt och få ut mer för konsumtion. Om pensionsinkomsten hamnar över brytpunkten går det att rulla fram en del av din utbetalning av pensionen och hoppas att brytpunkterna stiger, säger Nils Bacos.

I boken ger han många exempel på hur olika personer planerat sin ekonomi beroende på situation och utgångsläge, exempel som hjälper läsaren att hitta en personlig lösning. Genom att svara på ett antal frågor i boken får du nyckeln till hur du själv kan agera.

Det handlar om viktiga val som i slutändan kan ge dig tusenlappar mer i pension om du agerar. Men det gäller alltså att agera innan du går i pension.

– Ett annat tips är att utnyttja flytträtten innan du går i pension. Det kan öka pensionsutbetalningen ordentligt. Ta reda på vilka livslängdsantaganden olika bolag har för dina livsvariga pensioner. Välj ett som har lågt livslängdsantagande, låga avgifter och som du tror kommer att ge en hög avkastning, tipsar Nils Bacos.

Har du något annat knep för att maximera pensionen?

– Fortsätt jobba om du tycker det är roligt och orkar. Eftersom arbetsgivaren inte betalar tjänstepension efter 65 och de sociala avgifterna sjunker året därpå kan det i så fall också vara läge att förhandla upp lönen.

Om boken:

Planera Pensionsuttagen Rätt! är boken som hjälper dig att leva ett rikare liv som pensionär. Den första upplagan kom redan 2012 och nominerades då till Statens Pensionsverks pris Guldkanten som beskrev den som ”en bok som ger den intresserade all nödvändig information i konsten att maximera sin framtida pension”.

Du som läser Privata Affärer får köpa ”Planera pensionsuttagen rätt” för specialpriset 249 kr + 30 kr i porto. Med boken följer ett blad med uppdaterade brytpunkter, belopp och annat som gör dig helt uppdaterad vad som gäller 2019.

Beställ boken här.

Insiders
Insiders fortsätter att agera efter rapporterna
Börsen
Bred uppgång med bankrally
Foto: Shutterstock
Räntan
Danske: Högre sannolikhet för räntesänkning
Räntan
Så påverkas privatekonomin av lägre inflation
Foto: Shutterstock
Coronaviruset
260 av H&M:s butiker i Kina är stängda
Sektor
USA-diplomat: Ericsson och Nokia i nivå med Huawei
Inflationen
Inflationen minskade i januariPriserna sjönk på kläder, resor och el
Foto: Shutterstock
Försäkringar
Konsumentverket: Svårt att jämföra barnförsäkringarVaga och otydliga formuleringar försvårar för konsumenten
Foto: istockphoto
Här är onsdagens köprekar och analyser
Foto: Shutterstock
Konjunktur
KI: Offentliga finanser ej långsiktigt hållbara"Statsbidragen behöver öka med 14 miljarder per år fram till 2050"
Aktie
Embracer i mångmiljardaffärOmsättning och resultat högre än väntat
PA-skolan
Extra kurstillfällen i populära PA-skolanSpetsa dina kunskaper om investeringar
Foto: Vidar Ruud/NTB/TT
Strategi
Aktie-Ansvar: Strategibyte från verkstad till skog"Vår syn på skogen förändras"
Rapport
Kraftigt ökande förvaltningsresultat för SBB
Rapport
Stillfront ökade vinsten
Rapport
Poolia: Sämre resultat men högre utdelning
Asien
Uppåt i Asien med Tokyo i topp
Foto: AP/TT
Wall Street
Coronaoro tyngde Wall Street
Sektor
Kepler/Swedbank: Styrkebesked från fastighetsbolagenSektorn steg 60 procent i fjol
Sektor
Virusvarningar sänker Apple-leverantörer och Samsung
Foto: Shutterstock
Börsen
Danske: Coronaviruset ett temporärt hack i konjunkturkurvan
Foto: Shutterstock
Analys
Nordea: Överdriven kursnedgång för Catena Media
Aktie
Familjen Persson fortsätter att köpa H&M-aktier
18/2
Trading Direkt – om börsens bästa teleoperatör
Foto: Shutterstock
Coronaviruset
Commerzbank: Kinas BNP minskar 2-3 procent varje vecka"Marknaderna tror på det gynnsamma scenariot"