Gästkrönika Det är inte aktieköpen som gick fel som sänker din avkastning mest. I stället är det köpen du aldrig gjorde som gör att du missar avkastningen. Det skriver Ludvig Rosenstam Åhman, investeringsspecialist Danske Bank, i en gästkrönika där han slår ett slag för att investera brett och att investera nu. 

Ett fåtal bolag och ett fåtal börsdagar bidrar till en stor del av avkastningen. Enligt Hendrik Bessembinder (2019) stod 1,3 procent av 61 100 bolag globalt för hela överavkastningen mot en amerikansk statsskuldväxel under perioden 1990-2018.

Det är ett fåtal vinnare du behöver hitta för att få avkastning över långa tidsperioder, och de vinnarna förblir dessvärre inte vinnare för alltid. Börsen levererar dessutom majoriteten av sin avkastning på ett fåtal dagar. Om du misslyckades med din marknadstajming och missade de 30 bästa börsdagarna globalt de senaste 15 åren hade du nästan ingen avkastning kvar.

Missa inte kursvinnare

Man brukar prata om två typer av misstag på aktiemarknaden. Det ena handlar om köp som gick fel (mistakes of comission), och det andra om köp du aldrig gjorde (mistakes of omission). Det visar sig ofta att det andra misstaget kostar mest. Att avstå från att investera i de bäst avkastande bolagen kan bli ett stort misstag över tid. Underavkastningen från att missa vinnarna tenderar att vara större än överavkastningen från att lyckas träffa dem.

Aktivt förvaltade fonder tenderar att gå sämre än indexfonder över tid. Enligt Bessembinder är det delvis för att de aktiva fonderna missar de fåtal bolagen med den högsta avkastningen. Fonder som har ett fåtal innehav och lyckas identifiera de stora vinnarna kommer gå fantastiskt, medan de som misslyckas hamnar rejält på efterkälken. Och majoriteten av de aktiva fonderna misslyckas. Med en bredare diversifiering ökar chansen att bolagen som står för majoriteten av avkastningen finns med.

Indexfondens skapare Jack Bogle sa att du inte behöver leta efter nålen i höstacken. Det är bättre att köpa hela höstacken. Eftersom att ett fåtal bolag står för majoriteten av resultaten kan du ha fel en stor del av tiden men fortfarande bygga en förmögenhet. Det är inte helt intuitivt men det är sant. Så om du investerar brett kommer du ha fel en stor del av tiden, men bli en vinnare över tid.

Tajma inte marknaden

Den bästa tiden att börja investera var för 20 år sen. Den näst bästa är nu. Och nu är bättre än imorgon. Eftersom att aktiemarknaden tenderar att gå upp över tid är det i genomsnitt bättre att investera i dag än att vänta till imorgon, och det gäller oavsett hur börsen har gått fram till i dag.

Det kan kännas rimligt att sälja aktier till förmån för sparkontot när riskerna är många. Men det kommer inte hjälpa dig att bygga avkastning över tid. Det gör du genom att köpa så snabbt som möjligt och sälja så sent som möjligt så att pengarna får jobba så länge som möjligt. Dyrt kan bli dyrare och billigt kan bli billigare, och det är svårt att veta skillnaden mellan vad som är dyrt och vad som är billigt. Så att försöka vänta på det perfekta tillfället kommer troligtvis kosta mer än det ger.

Det finns två tillfällen när investerare säljer aktier. När de har gått ner och när de har gått upp. En nedgång gör mer ont än vad en uppgång känns bra. Eftersom att vi vill undvika obehagliga känslor tenderar vi att sälja på vägen ner. Men många säljer även när de har gått upp för att de inte vill riskera att förlora den vinst som de har gjort. Och det är enkelt att känna sig smart när man har tagit hem en vinst – du köpte något och sålde dyrare. Smart. Men det som kan verka smart i det korta perspektivet visar sig ofta vara dumt i det långa perspektivet.

Var inte smartare än du behöver. Investera brett och investera nu.

Av: Ludvig Rosenstam Åhman, investeringsspecialist Danske Bank