Placera Marknaderna är nu bara ytterligare en inflationsnyhet från en kraftig börskorrektion. Det anser den amerikanske ekonomiprofessorn Jeremy Siegel. Till CNBC:s ”Trading Nation” säger han att han tror på en fortsatt växande inflation under flera år.

En rejäl korrektion är att vänta vid nästa oväntade inflationsnyhet, enligt Jeremy Siegel, och skälet till det är inte avhängigt ytterligare försämrade pandemiutsikter. I stället är det troligt att Federal Reserve, den amerikanska centralbanken, signalerar en ”drastisk” förändring i sitt agerande på grund av fortsatt allt högre inflation, anser han.

”Om Fed plötsligt agerar tuffare är jag inte säker på att marknaden kommer att vara förberedd på en U-kurva som Fedchefen Jerome Powell mycket väl kan bestämma sig för att skapa när inflationen visar sig fortsätta”, säger Jeremy Siegel, ekonomiprofessor vid Handelshögskolan vid det amerikanska universitetet Wharton i Pennsylvania.

Konsumentprisindex i USA rusade hela 6,2 procent under oktober, enligt det amerikanska arbetsmarknadsdepartementet. Det är en mycket ovanlig och hög förändring under en månad, faktiskt den högsta på 30 år i USA.

Siegel är kritisk mot Fed för att centralbanken varit senfärdig med att agera mot den nu snabbt växande inflationen.

”Generellt sett strömmar det fortfarande likviditet in i marknaden eftersom Fed ännu inte agerat kraftfullt mot inflationen, utan fortsätter med kvantitativa lättnader”, säger Jeremy Siegel, och spekulerar i om ”sanningens ögonblick ” visar sig inträffa under Feds nästa möte den 14 och 15 december.

Om Feds signaler då är mer ”aggressiva” för att motverka stigande priser, tror Siegel att det utlöser en korrektion på marknaden.

Trots det är han själv ”fullinvesterad” i aktier, säger han i programmet, eftersom det ändå inte finns något alternativ. Obligationer är ett sämre alternativ som dessutom fortsätter att bli ännu sämre, menar han.

Hur hög kan då inflationen bli? Jeremy Siegel säger att penningvärdet nu minskar med 6 procents inflation, men att det kommer att bli betydligt värre. Han tror att stigande priser fortsätter sin rörelse uppåt under flera kommande år, och att den ”kumulativa inflationen” når hela 20 till 25 procent.