Brexit Räkna inte med några stora omedelbara förändringar efter brexit. Det blir en faktor för marknaden först under det andra halvåret, säger Carnegie Private Bankings omvärldsstrateg Henrik von Sydow. Han ser även en fara för höjd riskpremie på aktier i Sverige och övriga EU. Och ett avtalslöst utträde slår hårt mot Stockholmsbörsen.

Vid nästa årsskifte, till 2021, är det en ny brexit-deadline. Då måste ett handelsavtal mellan Storbritannien och EU vara på plats, och börja fungera omedelbart. Det innebär att de sista sex månaderna inför årsskiftet kan bli kritiska i förhandlingarna och på de finansiella marknaderna, enligt Henrik von Sydow.

– Det blir ett mycket skarpare läge när vi passerat den 1 juli, då kan övergångsperioden inte längre förlängas, säger han.

”För- och huvudrätt”

För att det ska kunna ske måste förhandlingarna mellan Storbritannien och EU starta åtminstone i slutet av februari, eller allra senast i början av mars.

Det nyss överenskomna utträdesavtalet är egentligen bara ”förrätten”, som Henrik von Sydow uttrycker det.

Huvudrätten är handelsavtalet som utgör kärnan i de framtida ekonomiska relationerna mellan EU och Storbritannien, med betydande ekonomiska intressen på spel och där inga förhandlingar ännu startat. Därför är just i dag, fredag, i flera avseenden mer att betrakta som en startpunkt, och inte en slutpunkt, menar han.

Högre riskpremier på aktier

Vad det handlar om är villkoren för handeln i ekonomins olika sektorer som livsmedel, läkemedel, fordonsindustri och tjänstesektorn med bland annat finansiella tjänster.

– Tiden är en riskfaktor. Det är en komplex förhandlingsmateria där det finns mycket att bråka om under väldigt kort tid, bara elva månader. Marknaden kommer gradvis upptäcka att stora ekonomiska intressen står på spel.

Hur kan en investerare då agera under perioden fram till ett handelsavtal är på plats?

– Ett läge där sannolikheten för ett avtalslöst utträde åter ökar skulle resultera i ökad volatilitet och högre riskpremier på aktier i Sverige och Europa under andra halvåret, säger Henrik von Sydow.

– Att studera enigheten på EU-sidan kan ge intressant information. Relationerna mellan EU-länderna kommer att sättas på prov, dessutom i ett läge då ekonomin möjligen blir sämre, både i EU och i Storbritannien. Förhandlingarna kan också påverkas av det faktum att det nu finns en helt ny EU-kommission. Trasslar det på EU-sidan kan det bli svårt komma överens i tid.

Vilka frågor blir svårast?

– Central stridsfråga är vilket utrymme Storbritannien får, eller tillåts få, att avvika ifrån EU:s regelverk, till exempel inom områden som miljöreglering, hälsa- och konsumentskydd och statsstödsfrågor till företag. Också andra EU-länders tillgång till britternas fiskevatten blir en tidig stötesten.

– Målbilden ser ut att vara ett smalt handelsavtal som täcker frihandel för varor utan tullar, samtidigt som Storbritannien i sin lagstiftning inte tillåts avvika alltför mycket från EU:s regleringar, säger Henrik von Sydow.

Triangeldramatik

Samtidigt som förhandlingarna pågår mellan Storbritannien och EU, ska britterna dessutom förhandla med USA om ett handelsavtal. Det är inte orimligt att den förhandlingen på något sätt kan störa EU-förhandlingen, menar Henrik von Sydow.

För att inte tala om att det under året även ska förhandlas mellan USA och EU, vilket också kan störa förhandlingen med Storbritannien.

– Basscenariot landar i ett smalt handelsavtal mellan Storbritannien och EU och som täcker endast varor, säger Henrik von Sydow.

Mest besvärliga scenariot för börsen

Ett andra scenario är att deadlinen vid årsskiftet trots allt visar sig vara dynamisk, och att förhandlingsperioden förlängs. Det tredje scenariot, det mest besvärliga för Stockholmsbörsen, är att utträdet blir avtalslöst och att handeln mellan Storbritannien och EU från årsskiftet styrs av WTO-regler om tullar. Det är en reell risk med en sannolikhet på 20 procent, menar han.

Det sista scenariot är ett heltäckande handelsavtal med breda överenskommelser om ekonomiska relationer, men det är mindre troligt, enligt von Sydow, med en sannolikhet på mindre än 10 procent. Oavsett scenario lär svaren på investerarnas frågor om vilka ekonomiska spelregler som gäller mellan EU och Storbritannien komma först sent under året, och flera frågor lär säkert skjutas framåt.

Foto: Shutterstock
Sektor
Två billiga stjärnor i verkstaden"Produktion och lager lägre än efterfrågan"
Ränta
Riksbanksledamot: Noll ingen ny nedre gräns
Börsen
Bred nedgång
Deklarationen
Två dagar kvar: Skaffa digital brevlåda för tidig skatteåterbäringDeklarationstjänsten öppnar 17 mars
Foto: Johan Nilsson/TT
Analys
SAS: Nordea sänker estimat och riktkurs på grund av coronaeffekter
25/2
Trading Direkt: Om coronavirusets framfart
Foto: istockphoto
Analyser
Här är tisdagens färska köprekar
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
DNB: Värderingen har hunnit ikapp Evolution Gaming
Bank
Trendbrott: Allt färre köper bankaktier
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Sektor
Verkstad: Svenska bolag överlag igång i Kina
Räntan
Jyske Bank inför negativ ränta på konton med över 250 000 danska kr
Asien
Viss återhämtning i Asien
Aktie
Mastercard sänker intäktsprognosen
Börsen
Här är aktierna som står emot börsraset
Börsen
Sparekonomerna: Inte förvånande att börsen störtdykerSpår fortsatt turbulens närmaste tiden
PA-skolan
Extra kurstillfällen i populära PA-skolanSpetsa dina kunskaper om investeringar
Foto: Henrik Montgomery/TT
elpriset
Elpriset i februari det lägsta på 20 år ​​​​​​​Nytt rekord i vindkraftsproduktion
Foto: istockphoto
Pension
Så påverkas pensionen om du jobbar längre
Foto: AP / TT
Corona
Rekordhöga nivåer av blankning av kinesiska aktier
Analyser
Här är måndagens köprekar
Foto: Shutterstock
Sektor
Lyxprodukter: Nedåt för märkesbolagen
Placera
Hernhag: Fler fastighetsbolag kan sitta med "Svarte Petter"
Aktietips
DI: Hexatronic välpositionerat inför fiberrevolutionenRekommenderar köp
Aktietips
Tre heta köptips
Räntan
Riksbanken: Går inte utesluta negativ ränta i framtidenIngves: Ingen brådska höja räntan