Ewa Björling ny handelsminister

Publicerad 2007-11-19 16:56

Den bilintresserade Ewa Björling (m) blir ny handelsminister efter Sten Tolgfors. "Ewa har goda förutsättningar för att bli en bra handelsminister", säger Fredrik Reinfeldt i en kommentar.

–Jag är både glad och stolt över att ha blivit tillfrågad men det gäller att tänka efter innan man svarar för det innebär ytterligare ett steg ut i offentligheten och det finns ju också en familj bakom, sade Ewa Björling på en presskonferens tillsammans med statsminister Fredrik Reinfeldt vid 13-tiden.

–Ewa har goda förutsättningar för att bli en bra handelsminister. Hon har imponerat på mig genom sin integritet och kunskap, sade Fredrik Reinfeldt, som också betonade Björlings bakgrund som forskare.

Vid presskonferensen redovisade statsministern de ”lik i garderoben” som den nya handelsministern har. Ewa Björling åkte fast för fortkörning i somras och fick 2 800 kronor i böter. Hon körde 68 kilometer i timmen på en 50-kilometersväg.

Den nya handelsministern äger en lila Porsche 911 och är mycket bilintresserad. Enligt Reinfeldt är hon mycket intresserad av att meka med bilar.

Reinfeldt uppgav också att den nya ministern har byggt ett hus på Ekerö och bland annat olovligen dumpat jordmassor utanför tomten. Så får man inte göra, konstaterade statsministern som redovisade att Björling tvingas betala en extra avgift på 9 172 kronor för tilltaget.

Ewa Björling har också längre bak i tiden använts sig av svarta tjänster. Men Reinfeldt redovisade inte vilken typ av svarta tjänster det rör sig om.

Ewa Björling är docent och medicine doktor, född 1961. Hon har suttit i riksdagen sedan 2002. Hon är bland annat ledamot i utrikesutskottet samt suppleant i utrikesnämnden.

Björling är också docent i virologi och ordförande för det nationella rådet för samordning av insatser mot hiv/aids vid Socialstyrelsen.

Den nya handelministern sade att hon ska fortsätta att driva den svenska linjen i frihandelsfrågor och arbeta för att förverkliga Doharundan om ökad frihandel.

Platsen som handelsminister blev vakant när statsminister Fredrik Reinfeldt i förra veckan utsåg moderaten Sten Tolgfors som efterträdare till försvarsminister Mikael Odenberg. Odenberg avgick under dramatiska former i en protest mot de planerade neddragningarna av försvaret i den kommande budgeten.

TT