Aktie Evolution faller tungt på onsdagen efter att livekasinounderleverantören anklagas av en anonym konkurrent för att verka illegalt på vissa marknader och göra affärer i länder som står under amerikanska sanktioner, rapporterar Bloomberg News.

Bolaget framhåller att det är operatörerna som äger relation med spelarna och inte Evolution. Anklagelsen har lämnats in till spelmyndigheten i New Jersey av en advokat som företräder konkurrenten och följer en rapport från privata utredare.

Bolagets ir-chef Carl Linton säger till Nyhetsbyrån Direkt att han inte vill ge ytterligare kommentarer i ärendet än de som lämnats till Bloomberg, där han framhåller att Evolution är en b2b-leverantör och inte en operatör.

”Evolution har kundrelation med speloperatörer som i sin tur äger relationen med slutanvändaren. Evolution äger eller kontrollerar inte någon av de aktörer som tillhandahåller spelen (s.k. aggregators) eller operatörer som bolaget jobbar med”, skriver bolaget i sin kommentar.

Utredare ska enligt Bloomberg ha kunnat spela Evolutions spel från Iran, som står under amerikanska sanktioner. En chef vid Evolution uppges vidare ha sagt till en av utredarna att företaget har tagit emot spel i Sudan och Syrien. Bland annat har det antytts att medlemmar i president Bashar al-Assads familj fanns bland spelarna.

Vidare uppges utredarna ha spelat in sig själva när de spelade Evolutions spel från internetadresser i Singapore och Hongkong, där nätspel är förbjudet.

Evolution uppger att bolaget använder alla till buds stående verktyg för att blockera spel från vissa länder, inklusive alla länder på sanktionslistor som nämns i Bloombergs artikel.

Analytiker: Inget nytt

”Inget nytt”, menar Paretos analytiker Marlon Värnik i en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt.

”Det är ju ingen nyhet egentligen att spelare skulle kunna kringgå med vpn-tunnlar – de som kan sektorn vet hur det fungerar. Sedan är det såklart negativt att det får publicitet och mediauppmärksamhet och det kanske ökar reglerarnas fokus på det, men annars är det ingen nyhet alls tycker jag”, säger Marlon Värnik i en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt.

Evolution framhåller i en kommentar till Bloomberg att det är operatörerna som äger kontakten med de slutliga spelarna och att Evolution bara är en underleverantör. Något som även Marlon Värnik betonar.

”I slutänden kontrollerar operatörerna spelarflödet. Evolution levererar bara spelen och de har alla möjliga verktyg som finns för att försöka att inte erbjuda i sådana marknader. De gör allt de kan men sedan är det operatörerna som kontrollerar spelarna i slutänden”, säger han.

Evolutions aktie föll på Stockholmsbörsen efter nyheten och var vid 10-tiden ned närmare 9 procent.