Sektor Det bjöds på något av ett aktierally i den europeiska banksektorn under torsdagen, sedan företrädare för Deutsche Bank och italienska Unicredit gett uttalanden om att risken som kommer med lågkonjunktur mer än väl kompenseras av bankernas ökade intäkter från högre räntor.

Deutsche Banks finanschef, James von Moltke, var först ut med att tala om situationen som positiv under en konferens anordnad av Bank of America.

Olikt flera amerikanska bankkonkurrenter är Deutsche Bank på väg mot intäkter i övre delen av bankens prognosintervall, enligt James von Moltke.

Unicredits vd, Andrea Orcel, fyllde därefter på med positivitet. Bankens utlåningstillväxt i det nya makroekonomiska klimatet med högre räntor lyfter intäkterna tillräckligt för att hålla borta oron för att kunderna ska bli insolventa och inte kunna betala tillbaka i en lågkonjunktur, sade han enligt Wall Street Journal.

Den italienska bankens vd flaggade dessutom för att avsevärt höjda prognoser för 2022 kommer under det tredje kvartalets gång.

Unicredits aktie avancerade under torsdagen med omkring 6 procent medan Deutsche Bank var upp med 6 procent.

Nyligen har Citigroup och JP Morgan varnat för att intäkterna från rådgivning till näringslivets kapitalanskaffningar och börsnoteringar rasat under kvartalet. JP Morgan har meddelat att omsättningen i denna verksamhet förmodligen kommer ha rasat med omkring 50 procent när tredje kvartalet summeras.

Euro Stoxx europeiska bankindex handlades upp med omkring 1 procent på torsdagen, samtidigt som breda Stoxx 600 var ned med 0,8 procent.

På Stockholmsbörsen steg Nordea och Handelsbanken på den likaledes sura börsen, och även Swedbank och SEB stod sig bättre än indexet i sin helhet.