Saab finns med bland dagens vinnare på Stockholmsbörsen. Försvarskoncernen tillverkar bland annat granatgeväret Car-Gustaf M4.

Kriget Europeiska försvarsaktier stiger kraftigt efter att Rysslands president Vladimir Putin beordrat "delvis mobilisering" av försvarsmakten.

Putin talade i ett tv-sänt anförande till nationen och riktade sig till befolkningen i Donetsk, Luhansk, Cherson och Zaporizjzja.

”Vi kommer att tala om att skydda vår suveränitet, stötta vilja och önskemålet hos våra medborgare och deras rätt att själva besluta”, sade han.

Ett dekret har redan utfärdats om en ”delvis” mobilisering av de militära reserverna i Ryssland. Denna mobilisering börjar i dag. 

Den ryske försvarsministern Sergej Sjojgu sade å sin sida att Ryssland inte bara krigar mot Ukraina, utan Nato och hela Väst. 

Han sade också att bara de med tidigare militär erfarenhet kommer att kallas in, det kan röra sig om 300.000 reservister.

Försvarsaktier stiger

Morgonens besked om mobilisering har påmint aktiemarknaden om behovet av militär upprustning. Flera europeiska försvarsaktier stiger tydligt på börserna på onsdagen. 

På hemmaplan noteras Saab vid elvatiden upp 7 procent medan Mildef var upp lika mycket. Invisio var samtidigt upp drygt 4 procent. 

I London steg BAE Systems 5,6 procent. I Frankfurt var Rheinmetall upp hela 10 procent vilket var lika mycket som Sensoldt. I Paris handlades franska Thales upp 5,5 procent och i Milano var Leonardo upp 6 procent.