EU-TOPPMÖTE: EU MÅSTE FÅ UT UKRAINAS MAT - ANDERSSON

2022-06-23 10:12:27

BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) EU behöver göra allt som går för att transportera ut miljontals ton livsmedel från Ukraina till resten av världen.

Det sade statsminister Magdalena Andersson till journalister på väg in till ett förmöte med länder från Västra Balkan på torsdagen.

"Ryssland spelar ett cyniskt hungerspel", sade hon.

Eftersom mängden spannmål är så stor är sjötransporter det enda realistiska alternativet. Men Ukraina har minerat vattnet vid Odessa och Ryssland genomför en blockad.

Det senaste förslaget är sjötransport längs kusten till Rumänien och Bulgarien för omlastning utan att passera internationellt vatten.

Magdalena Andersson sade också att hela världen drabbas nu av höga "Putinpriser" på energi och mat, och stigande räntor.

EU-toppmötet väntas ge kandidatstatus till Ukraina och Moldavien.

"Det är en mycket viktig politisk signal, inte minst till alla soldater som strider för Ukrainas självständighet och rätt att själv bestämma för sitt land", sade Magdalena Andersson.

Sedan kommer Ukraina att behöva genomföra många reformer innan landet kan bli EU-medlem, sade hon.

Beträffande Rysslands hot mot Litauen om Kaliningrad sade statsministern att hon kommer att diskutera med Litauens president Gitanas Nauseda om läget.Direkt-SE