Krisen Covid-19 kommer att leda till ett kraftigt fall i den ekonomiska aktiviteten i Sverige, som följs av en delvis återhämtning från och med andra halvan av året. Under 2021 kommer ekonomin att utvecklas långt under potential. Det skriver EU-kommissionen i sin vårprognos på onsdagen.

”Betydande budget- och finanspolitiskt stöd bör begränsa fallet i ekonomin och på arbetsmarknaden. Inflationen väntas röra sig ytterligare nedåt”, skriver kommissionen.

De bedömer att den offentliga sektorns underskott kommer att öka till över 5 procent av BNP under 2020. Under 2021 väntas förbättrade offentliga finanser stabilisera statsskulden i förhållande till BNP kring strax över 42 procent av BNP.

Kommissionens noterar att indikatorer över den ekonomiska aktiviteten och förtroendet i Sverige visade positiva tecken i börjar av 2020, men när coronaviruset började spridas i mars så minskade den ekonomiska aktiviteten snabbt.

”Försämringen i de ekonomiska förhållandena är utan motstycke sett till hastighet och djup”, konstaterar kommissionen.

Fallande efterfrågan tillsammans med störningar i produktionsprocessen och leveranskedjorna har inneburit ett allvarligt slag mot produktion, handel och investeringar i stora delar av näringslivet.

Sammantaget väntas real BNP falla med runt 6 procent i år, innan den vänder tillbaka till en tillväxt på drygt 4 procent 2021.

Privatkonsumtionen väntas sjunka med nära 5 procent i år på grund av förluster av jobb och inkomster och påverkan av fysiska restriktioner.

Återhämtningen under 2021 bedöms se en relativt stark uppgång i privatkonsumtionen, som ändå inte fullt ut kan kompensera förlusterna under 2020.

Den markanta ökningen av offentlig konsumtion under 2020 speglar ett brett utbud av stödåtgärder, som till största del kommer att rullas tillbaka under 2021.

”Osäkerhet väntas förvärra den påverkan som störningar i efterfrågan och utbud får på investeringar”, skriver kommissionen, som spår att de reala bruttoinvesteringarna kommer att falla med över 14 procent i år, främst drivet av investeringar i utrustning.

Kommissionen noterar att arbetsmarknadsindikatorer har visat en allvarlig försämring sedan i mars och att antalet varsel rakat i höjden. Stödåtgärder från regeringen väntas dämpa effekten på arbetsmarknaden.

Kommissionens prognos är att den registrerade arbetslösheten stiger till 9,75 procent under 2020, från 6,8 procent 2019, för att sedan falla tillbaka något 2021.

Beträffande inflationen spår kommissionen att KPI-inflationen sjunker från 1,7 procent 2019 till 0,4 procent 2020, vilket främst speglar kraftigt fallande energipriser. Visst uppåttryck på matpriserna väntas komma från utbuds- och leveransstörningar. Senarelagda löneförhandlingar och förväntningar om dämpad kompensationstillväxt väntas bidra till att hålla den underliggande inflationen nära 1 procent under såväl 2020 som 2021.

Kommissionen noterar att myndigheterna i Sverige svarade på krisen med en serie samordnade finanspolitiska, penningpolitiska och finansiella stödåtgärder som gradvis skalats upp när pandemin spridit sig.

De finanspolitiska åtgärderna med en omedelbar påverkan på budgeten uppskattas till omkring 2,5 procent av BNP.

Åtgärderna väntas få den offentliga sektorns balans att svänga från ett plus 2019 till ett underskott på runt 5,5 procent 2020. Under 2021 väntas en markant förbättring, förutsatt att politiken inte ändras och att åtgärderna för att bekämpa pandemin begränsas till 2020.

Statsskulden i förhållande till BNP bedöms öka från runt 25 procent 2019 till över 42 procent 2020 innan den stabiliseras.

Enligt kommissionen gör den stora osäkerhet som råder att riskerna mot prognosen främst ligger på nedsidan, speciellt beträffande investeringar och exportsektorn. Nedåtrisker kommer också från företagens förmåga att återupprätta lönsamhet och få tillgång till finansiering.

 

Aktie
SEB föreslår slopad utdelning
Börsen
Fjärde uppgångsdagen i rad
Foto: istockphoto
Fonder
Techfonderna på modet igenVinsthemtagningar i Ryssland efter rekylen
Placera
Överviktar amerikanska och asiatiska aktier"Viruset trycker på hållbarhetsvågen"
Foto: Morgan Ekner/istockphoto
Aktiechatt
Fredag kl 10: Aktiechatt med Marcus Hernhag
Börsen
Strategen: Så mycket ska USA-börserna upp i sommar
Köptips
Affärsvärlden: En aktie att köpa
Analyser
Här är torsdagens köprekar
IPO
"Fem varningsflaggor inför nanotech-bolagets IPO""Tveksamma incitament"
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Analys
DNB: Minskad risk kring Tele2
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bostad
Hemnet: Prisrekyl i Stockholm trots försiktiga köpare
Aktie
SAS vd: Ingen v-formad återhämtning för flygbranschenLägre efterfrågan "det nya normala"
Foto: Jana Eriksson
Analys
SEB: Byggmax ökar när resor minskar
Analys
SEB: Electrolux Professional riskerar förbli marginell spelare i USAInleder bevakning med behåll
Placera
Buffett dumpad av adepten
Foto: Johan Nilsson/TT
Rapport
Andra kvartalet kraftig smäll för SASAktien backar 10 procent under förmiddagen
Foto: Helena Landstedt/TT
Analys
Citi: Billerud Korsnäs sektorvinnare i år
Bostad
SBAB: Inte längre överskott på nyproduktion
Aktie
Miljardförlust för Norwegian
Aktie
Fingerprint inleder återköp av aktier
Konjunktur
Nordea: Det värsta raset är bakom oss"Läget som sämst i april"
Foto: Shutterstock
Placera
Chefsstrategen: Handelskriget en större risk än pandemin
Bolån
Nordea: Riksbankens förtjänst att boräntorna förblir låga
Foto: Vidar Ruud/NTB/TT
Sektor
SAS lyfter igenFördubblar kapaciteten i juni
Foto: Hasan Jamali/AP/TT
Sektor
IEA: Historiskt ras i hela energisektornÄven gröna energislag drabbas