Flera digitala musiktjänster på en telefonskärm. Apple Music, Spotify, Amazon Music, Pandora och Play Music.

Aktier EU-kommissionen har ändrat sina anklagelser mot Apple Music i den uppmärksammade konkurrensutredning som utlöstes av ett klagomål från svenska strömningsjätten Spotify.

I de reviderade punkterna smalnar EU av anklagelserna till att kalla Apples agerande för ett missbruk av bolagets dominanta ställning inom musikströmning genom dess kontroll över marknadsplatsen App Store, som följer med i alla Apples hårdvaruplattformar genom operativsystemet IOS.

Tidigare riktade EU också in sig mot att Apple tvingar andra apputvecklare att nyttja teknik som tar ut avgifter på köp som görs inne i appar som finns inom App Store. Denna punkt stryks nu ur konkurrensutredningen.

Däremot är Apples restriktioner mot apputvecklare, som förbjuds informera användare om alternativa tjänster med lägre avgifter, är enligt EU illegala.

Restriktionerna är nämligen inte nödvändiga för att erbjuda App Store på Apples plattformar, men de är däremot potentiellt skadliga för användare av musikströmningstjänster genom det faktum att de kan tvingas betala mer än nödvändigt och begränsa det effektiva konsumentvalet och slå mot konkurrens, enligt EU.

Tisdagens revision av anklagelserna mot Apple är senast i raden av striden som inleddes då Spotify skickade en klagan till EU.