EU: INVÄNDNINGAR KVAR MOT FRIHANDEL MED MERCORSUR

2023-05-25 16:56:33

BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) Flera EU-länder är fortfarande inte beredda att ge klartecken för frihandelsavtalet med Brasilien, Argentina, Paraguay och Uruguay.

De har främst frågor kring avskogning och jordbruksprodukter.

Det sade handelsminister Johan Forssell vid en presskonferens efter mötet för EU:s handelsministrar på torsdagen, där han var ordförande.

"Vi hoppas att frihandelsavtalet ska kunna slutföras inom en nära framtid. Det är inte tid till att öppna upp avtalet. Då riskerar vi att hamna i en situation där allt ska göras om från ruta ett", sade han.

Förhandlare från EU-kommissionen och de fyra latinamerikanska Mercosur-länderna enades om ett frihandelsavtal i juni 2019. Avtalet måste godkännas av EU-länderna.

På torsdagen gav EU:s handelsministrarna i stort ett starkt stöd för det framförhandlade avtalet, sade Johan Forssell.

EU har ställt krav om stärkta skrivningar kring avskogning i Brasilien och väntar på ett motförslag från Mercosur-länderna.

"Ett antal EU-länder har frågor kopplat till avskogning och påverkan på deras export av jordbruksprodukter. Det är klart att det blir påverkan. Det är en enorm marknad som öppnar sig åt båda hållen", sade Johan Forssell.

EU:s toppmötet med latinamerikanska länder i Celac-organisationen den 17-18 juli blir ett viktigt tillfälle för att föra Mercosuravtalet framåt, sade EU-kommissionens vice ordförande för handel Valdis Dombrovskis.

I samband med handelsministrarnas möte demonstrerade aktivister från miljöorganisationen Greenpeace mot Mercosuravtalet.

Johan Forssell sade att Greenpeace verkar ha missuppfattat avtalet.

"Mycket av skövlingen i Amazonas drivs av export av vissa produkter till Kina. Om vi kan knyta Mercosur-länderna närmare Europa minskar vi kopplingen till Kina", sade han.

"Avtalet innehåller mekanismer som tar stor miljömässig hänsyn. Hur ska vi annars påverka dessa länder att ta miljöhänsyn om vi inte har sådana avtal?" fortsatte han.Direkt-SE