EU: Ingen svensk bobubbla men risk för korrigering

Publicerad 2016-03-17 11:43

Bostad Bostadspriserna i Sverige är övervärderade, men det är ingen bubbla. Det kan dock komma en betydande korrigering i bopriserna. Det sade Patrick D'Souza, EU-kommissionen, vid ett seminarium på torsdagen.

Han sade att en nedgång i bostadspriserna exempelvis kan sättas igång av händelser i utlandet, som försämrad ekonomisk utveckling i Kina, USA eller Europa, något som först inte ser så allvarligt ut men som utvecklas.

”Var inte överdrivet säkra”, sade han.

Vice Riksbankschef Martin Flodén förespråkade en ökad andel bolån till fast ränta med längre löptider för att minska riskerna för bolåntagarna – dagens höga andel rörliga bolån leder till sårbarhet.

Swedbanks chefekonom, Anna Breman, uttryckte oro för prisutvecklingen i Stockholm och Göteborg, som på senare tid ökat till nivåer som inte är hållbara.

Hon konstaterade att skuldsättningen är ojämnt fördelad, regionalt och mellan olika åldersgrupper och att befolkningen har ökat kraftigt och urbaniseringen gått mycket fortare än väntat, vilket lett till ett enormt underskott av bostäder.

Anna Bremans förslag var att få låntagare bort från rörliga lån och amortera mer samt att öka byggandet.

Albin Kainelainen, finansdepartementet, ville vara försiktig med att ta ordet ”bobubbla” i munnen, och hänvisade till att vi i Sverige inte har någon spekulativ ”buy-to-let”-marknad och att människor kommer att stanna i sina bostäder eftersom de måste ha någonstans att bo.