Sektor (Uppdaterad) EU-kommissionen har genomfört en icke-annonserad inspektion hos flera tillverkare av trämassa mot bakgrund av misstankar om kartellbildning. Det är än så länge oklart exakt vilka bolag som omfattas men bland annat Stora Enso och UPM har fått påhälsning. 

EU-kommissionens pressmeddelande preciserar nämligen inte vilka bolag som ingår i granskningen. 

Men klart är att Stora Enso omfattas av EU-kommissionens inspektion mot flera tillverkare av trämassa. Stora Enso har haft besök av den finländska konkurrens- och konsumentmyndigheten vid huvudkontoret i Helsingfors.

Det uppger en talesperson för Stora Enso till Nyhetsbyrån Direkt.

I ett pressmeddelande uppger Stora Enso att bolaget samarbetar fullt ut med myndigheterna.

Finländska UPM uppger samtidigt att EU-kommissionen genomför en oaviserad inspektion i bolagets lokaler.

SCA var det bolag som initialt fick mest stryk på börsen med en nedgång på över 5 procent. Men aktien återhämtade sig snabbt efter att SCA:s kommunikationschef Anders Edholm förnekat att SCA blivit kontaktade av EU-kommissionen.

”Vi har inte fått något besök av EU-kommissionen. Jag utgår ifrån att om vi nu hade varit föremål för granskning så hade kommissionen meddelat oss det”, säger Anders Edholm till Nyhetsbyrån Direkt.

Förpackningstillverkaren Billerud Korsnäs IR-chef Lena Schattauer uppger för Nyhetsbyrån Direkt att det inte har någon kännedom kring ärendet.

Holmen har inte blivit granskade i den inspektion som EU-kommissionen bedriver mot flera tillverkare av trämassa. Det uppger skogsbolagets presstalesperson Per Mårtensson för Nyhetsbyrån Direkt.