Valet Ulf Kristerssons regeringsunderlag får 49,7 procent av rösterna och Magdalena Anderssons får 48,8 procent. Det är det preliminära valresultatet när 6.243 av 6.578 valdistrikt är räknade, enligt Valmyndigheten.

Det skulle ge Kristerssons underlag 175 mandat, och därmed majoritet, medan Anderssons skulle få 174 mandat.

Det pekar alltså mot maktskifte, men Valmyndigheten konstaterar att ett slutligt valresultat dröjer till åtminstone onsdagen.

Valdeltagandet är preliminärt 81,3 procent i riksdagsvalet, vilket kan jämföras med 87,2 procent i valet 2018.

Kristersson redo bilda ny regering

”Jag är redo att skapa en ny handlingskraftig regering i Sverige”, sade Ulf Kristersson, Moderaternas partiledare, vid partiets valvaka under natten mot måndagen.

Han sade att ”vi har gjort precis allt vi kan, ni har gjort allt ni kan, vi har stått upp för våra värderingar” och riktade ett ”särskilt tack till dig som röstat på Moderaterna med förhoppning om förändring”.

”Nu behöver Sverige samling, vi vet ännu inte ännu hur det här valet kommer att sluta. Vi gick till val på att förändring är möjlig”, sade han.

Ulf Kristersson sade att han vet att det finns en stor oro i landet, i det läget vill han samla, få till stånd ett samtal, men jag vill be er om tålamod.

Han tackade Magdalena Andersson och sade att de två har visat att de kan hitta samsyn när det gäller, inte minst med Nato.

Ulf Kristersson sade att han hoppas kunna fortsätta arbetet mot ett svenskt Nato-medlemskap och Sveriges ordförandeskap i EU i samma anda.

Andersson: Varje röst räknas

”Vi kommer inte att få ett slutgiltigt resultat i kväll, nu ska varje röst räknas. Däremot är valrörelsen över och det är upp till alla att visa respekt för vår demokrati, det måste få ta den tid det tar”, sade statsminister Magdalena Andersson vid Socialdemokraternas valvaka under natten mot måndagen.

Hon sade att Sverige har gått till var i en historiskt osäker tid, med krig i Ukraina samtidigt som Putin för ett energikrig mot Europa.

”Vi går mot en krigsvinter”, sade hon.

Magdalena Andersson sade att den största segraren inte är ett enskilt parti, utan svensk demokrati.

”Men en sak kan jag konstatera redan nu, vi Socialdemokrater har gjort ett bra val”, sade hon och tillade att svensk socialdemokrati står stark.

Åkesson vill sitta i regeringen

”Valresultatet är inte klart men det ser ut som maktskifte. Sverigedemokraterna vill sitta med i den nya regeringen”, sade Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson vid partiets valvaka.

Sverigedemokraterna är nu det näst största partiet med 20,6 procent av rösterna enligt det preliminära resultatet. Moderaterna fick 19,1 procent. 

Åkesson konstaterade att de gått fram kraftigt från 2010, då de kom in i riksdagen. De är nu ett välorganiserat parti, det har hänt mycket på tolv år.

”Vi är på riktigt ett stort parti i dag”, sade han.

Han noterade till exempel att de i dag har över 40 procent i Sölvesborg, det säger något om resan de har gjort från ”uträknat parti som alla skrattat åt”, nu är de Sveriges näst största parti.

Han tänker inte säga något om blockkampen förutom att det ”ser jäkligt roligt ut”, det ser ut som maktskifte.

De vet det inte säkert ännu, men de vet att de har gjort ett riktigt bra val. Men om det blir maktskifte kommer de ha en central position i det nya styret.

”Vår ambition är att sitta med i regeringen”, sade han.

Han sade att deras ambition är en majoritetsregering, det skulle vara det bästa för Sverige, där de skulle utgöra basen.