Essity och Voith utvecklar banbrytande koncept för hållbar mjukpappersproduktion

2023-03-23 08:00:00

Essity är sedan tidigare det första bolaget i branschen att tillverka mjukpapper i en koldioxidfri produktionsprocess med hjälp av förnybar vätgas (https://www.essity.se/media/press-release/essity-f-rst-med-koldioxidfri-produktionsprocess-f-r-mjukpapper-med-f-rnybar-v-tgas/1c16f85a157cc488/) och att tillverka högkvalitativt mjukpapper av restprodukter från jordbruket (https://www.essity.se/media/press-release/essity-b-rjar-tillverka-mjukpapper-fr-n-alternativa-fiber/e91f9bca782d5dd9/). Nu har bolaget siktet inställt på ännu en viktig milstolpe i sin strävan att uppnå nettonollutsläpp av växthusgaser till 2050. 
I ett exklusivt partnerskap med Voith ska Essity samarbeta om att utveckla ett nytt banbrytande koncept som revolutionerar och omvandlar mjukpapperstillverkningen. Jämfört med konventionella papperstillverkningsprocesser möjliggör denna process en koldioxidneutral mjukpapperstillverkning samt minskar vattenförbrukningen med 95 procent och energiförbrukningen med upp till 40 procent. 
- Hållbarhet är integrerat i Essitys strategi för långsiktig lönsam tillväxt. Vi arbetar för att minska vår klimatpåverkan och uppnå nettonollutsläpp till 2050. Partnerskapet med Voith är ännu ett konkret exempel på detta, säger Magnus Groth, vd och koncernchef på Essity.
Initiativet inbegriper både Essitys omfattande expertis inom mjukpappersbranschen och Voiths kunskaper som ledande teknikleverantör.
- Som en heltäckande leverantör till pappersindustrin har vi satt upp det ambitiösa målet för oss själva att ha en koldioxidneutral papperstillverkning till 2030. Att vi har utvecklat den här nya processen är en viktig milstolpe i branschen och ett bevis på vår höga innovationsnivå. Vi är väldigt glada över att ha hittat en lämplig samarbetspartner i Essity, som delar vårt mål om en klimatneutral papperstillverkning, säger Andreas Endters, vd och koncernchef på Voith Paper.
Framgångsrika testkörningar har redan ägt rum i laboratoriemiljö och nu överförs konceptet till en dynamisk process. En pilotfas ska inledas senare i år innan konceptet implementeras på industriell nivå. 

Läs mer om Essitys resa mot netto noll här (https://www.essity.com/sustainability/reducing-our-environmental-impact-on-the-planet/ghg-emissions/our-journey-to-net-zero/).

Cision