Analys Hygien- och hälsobolaget Essity, som på tisdagen lämnade en omvänd vinstvarning för det första kvartalet, får upprepade köprekommendationer och någon enstaka höjd riktkurs från analytiker.

På börsen steg aktien i onsdagens tidiga handel efter att ha avancerat även på tisdagen. Essity handlas nu i stort sett i nivå med kurserna före covid-19:s breda utbrott.

”I tider av stor oro åtnjuter Essity stigande efterfrågan för sina nödvändiga hygienprodukter, samt en gynnsam kostnadsmiljö”, skriver SEB Equities och upprepar sin köprekommendation med riktkursen 335 kr.

Till en del beror den ökade efterfrågan på global hamstring, vilket knappast kan komma att upprätthållas efter mars, noterar banken, men menar ändå att utsikterna för Essity är goda.

Essitys preliminära ebita-resultat om 5.333 miljoner kr var 36 procent över SEB:s tidigare prognoser, och den organiska tillväxten om 7,8 procent var mer än tre gånger så hög som väntat.

Även Kepler Cheuvreux upprepar sin köprekommendation samt riktkurs 360 kr efter den preliminära rapporten ”som visade klart bättre resultat än väntat för det första kvartalet”, skriver mäklarfirman i ett morgonbrev.

Nordea upprepar också köprekommendation och riktkurs 360 kr, men med ebit-estimatet höjt 7 procent för 2020. För 2021 och 2022 görs för närvarande inga stora estimatförändringar.

Danske Bank höjer sin riktkurs för Essity till 370 kr från tidigare 355 kr. Danske Bank menar att det endast bunkrandet av hygienprodukter som ligger bakom den positiva avvikelsen i det första kvartalet, utan menar att det finns ”underliggande och långvariga volymeffekter”. Danske har höjt estimatet för ebita-resultatet med 5-10 procent.

Essity handlades vid 9.40-tiden på onsdagen till cirka 307 kr, en uppgång med drygt 2 procent för dagen. Hittills i år är aktien upp knappt 2 procent.

Graf: Essity kursutveckling 1 år

image

Källa. Infront