Det var i början av året som USA:s justitieminister William Barr satte fart på spekulationerna om att en amerikansk statlig kontrollpost Ericsson, Nokia eller bådadera skulle användas för att motverka den kinesiska konkurrenten Huawei, som anklagas för att möjliggöra spionage för Kinas räkning.
”Vi har en ganska bra ägarskapsstruktur och bör fortsätta ha det så. När man kan verka utom regeringskontroll är man som mest innovativ och effektiv”, sade Börje Ekholm till nyhetskanalen.
Huawei har svartlistats av amerikanska regeringen då bolaget anses utgöra ett nationellt säkerhetshot, och William Barrs resonemang gick ut på att det kinesiska telekombolaget inte ska få bli världsledande inom 5G globalt. Förslaget har sedan William Barrs yttrande skjutits ned av flera andra amerikanska ministrar och vicepresident Mike Pence.
Ericssons största enskilda ägare, finansmannen Christer Gardells aktivistfond Cevian, har dock stött på om att bolaget ska undersöka tanken på ett amerikanskt ägarskap. Att bli så pass nära förknippat med ett land bär dock nedsidor med sig, menar Börje Ekholm. Han varslar också till EU om att fundera ett extra varv innan breda förbud mot utländska övertaganden införs, något som många tolkat som en intervention mot just Kina.
”Det vore mer hälsosamt att inte involvera EU. Politiker ska skapa ett bra investeringsklimat för bolag, och jag tycker att EU gör europeiska bolag en björntjänst med detta”, sade han.