Ericssons rörelseresultat blev -0,3 miljarder kronor för det fjärde kvartalet 2016.
Analytikerna hade räknat med ett rörelseresultat på 0,38 miljarder kronor, enligt SME Direkts sammanställning inför rapporten.
Bruttomarginalen uppgick till 26,1 procent. Analytikerna hade väntat sig en bruttomarginal på 28 procent.
Försäljningen uppgick till 65,2 miljarder kronor för perioden. Här låg SME Direkts konsensusprognos på 59,2 miljarder kronor.
Kapar utdelningen
Ericsson har ambitionen att öka utdelningen ”över tiden allteftersom resultat förbättras”.
Det framgår av bokslutsrapporten för 2016, där utdelningen föreslås sänkas till 1:00 krona per aktie, från 3:70 kronor året innan. Analytikerna väntade en utdelning om i snitt 2:17 kronor.
”Styrelsen anser det vara klokt att anpassa utdelningen till vinsten för 2016, justerat för omstruktureringskostnader och nuvarande marknadsutsikter”, skriver bolaget i rapporten, där det betonas att styrelsen har fullt förtroende för de pågående åtgärderna för att förbättra bolagets resultat.
Ska prioritera lönsamhet framför tillväxt
Ericsson kommer i det korta perspektivet prioritera lönsamhet framför tillväxt.
Det betonar Ericssons nya vd Börje Ekholm i rapporten för det fjärde kvartalet, hans första som högsta chef för telekombolaget.
”På kort sikt kommer stabilitet att vara nyckeln till att lägga en stark grund för framtida tillväxt. Detta betyder att vi prioriterar lönsamhet framför tillväxt, men även att vi fortsätter att hängivet arbeta på att öka effektiviteten inom hela verksamheten”, skriver han i rapporten.
Han konstaterar även att bolaget och bolagets kunder går igenom en period med snabba förändringar. Han berättar att ”nyckelteam” bildats i arbetet med att sätta upp bolagets prioriteringar och när dessa initiativ ska implementeras.
”Tonvikten kommer att ligga på att förfina strategin för att fokusera investeringarna på områden där vi både kan och måste vinna. Vi bygger på den berömda ishockeyspelaren Wayne Gretzkys ord: vi ska fokusera på att åka till den plats där pucken kommer att vara, inte till den plats där den har varit”, skriver Börje Ekholm.