Ericsson når inte ända framFoto: Jonas Ekströmer / Scanpix

Ericsson når inte ända fram

Publicerad 2011-07-21 09:16

Telekomjättens vinst efter skatt på 3,2 miljarder kr når inte upp till förväntningarna. Stora omstruktureringskostnader i Sverige är ett huvudskäl. Aktien faller tungt på börsen.

Ericsson redovisar en vinst före skatt på 4,6 miljarder kronor för andra kvartalet, inklusive omstruktureringskostnader. Det kan jämföras med vinsten på 5,1 miljarder kronor motsvarande period i fjol, exklusive omstruktureringskostnader.

Vinsten efter skatt landade på 3,2 miljarder, jämfört med 2,0 miljarder kronor. Aktieanalytikerna hade räknat med en vinst efter skatt på 4,0 miljarder kronor, enligt Reuters.

Omsättningen uppgick till 54,8 miljarder kronor, jämfört med 48,0 miljarder kronor ett år tidigare. Här låg förväntningarna på 54,9 miljarder kronor.

Försäljningen påverkades negativt av den stärkta kronan. Justerat för detta steg försäljningen med 27 procent.

Resultatet exklusive dotterbolagen föll från 5,3 miljarder till 5,0 miljarder kronor. Orsaken är en engångskostnad på 1,3 miljarder kronor orsakad av personalminskningar.

Ericssons vinst är betydligt sämre än vad analytiker hade räknat med. Det beror främst på en oväntat stor omstruktureringskostnad som avser verksamheten i Sverige. Uppemot 500 personer på Ericsson i Sverige har slutat, främst genom frivilliga åtgärder, vilket är 80–90 personer fler än vad bolaget hade räknat med från början.

Dessutom konstaterar bolaget att samriskbolagen, framförallt hälftenägda ST-Ericsson, har haft ett mycket tufft kvartal.

Totalt räknar nu Ericssonledningen med att omstruktureringskostnaderna i år kommer att landa på tre miljarder kronor, mot tidigare uppskattade två miljarder kronor.

”Det är lite blandat”, säger Ericssons vd Hans Vestberg om siffrorna för andra kvartalet. Han syftar bland annat på den stora engångskostnaden och på att samriskbolagen har det tufft. Men Vestberg ser också ett antal positiva faktorer:

– Omstruktureringen i Sverige kostar oss 1,3 miljarder. Annars så var det starkare lönsamhet, bra kassaflöde med 7 miljarder, och en tillväxt på 27 procent, säger Vestberg.

– Vi ser också nya marknader som växer det här kvartalet jämfört med förra kvartalet. Och den underliggande marginalen på Nätverk är väldigt god.

Om skuldkrisen i eurozonen säger Hans Vestberg:

– Vi läser tidningarna och ser osäkerheten omkring oss som finns på olika marknader. Men om vi tittar på Europa har vi inte sett någon påverkan ännu, i alla fall inte signifikant.

Däremot, konstaterar han, påverkade oroligheterna i Nordafrika och Mellanöstern affärerna redan under förra kvartalet.

– Vi följer det här noggrant, världsekonomin är väldigt viktig för oss.

Omsättningen i Nordamerika, Ericssons enskilt största marknad, föll med sex procent under andra kvartalet jämfört med motsvarande period 2010.

– Men i Indien växer vi med 107 procent, och hela regionen Kina och Nordostasien växer väldigt bra, säger Vestberg.

Han är även nöjd med utvecklingen i närområdet, till exempel i Ryssland och Tyskland, liksom i Brasilien.

– Vi har flera av de stora marknaderna som nu växer, som inte växte lika mycket i tidigare kvartal.

TT